Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
BIGOS GALICYJSKI
1 główka kapusty (ok. 1 kg)
2 kg ziemniaków
20 dag białej fasoli
ko¶ć od szynki
15 dag boczku
10 dag słoniny
Fasolę namoczyć przez noc w 1 l zimnej wody.
Następnie gotować w tej samej wodzie fasolę, ko¶ć oraz boczek.
Gdy woda prawie się wygotuje, dolać trochę zimnej wody i - kiedy znów się wygotuje – wlać ponownie 3 l wody.
Gdy zacznie wrzeć, włożyć pokrojon± w kostkę słoninę i gotować na wolnym ogniu, a potem dodać ziemniaki
pokrojone w 2-centymetrow± kostkę i drobno poszatkowan± kapustę. Posolić i gotować przez 1 godz.
Po zdjęciu z ognia wstawić do ciepłego piekarnika. Potrawa powinna być kilkakrotnie odgrzewana,
gdyż nabiera wówczas smaku.