Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
Goł±bki we włoskiej kapu¶cie
Podaje Piotr Bikont
1 główka kapusty włoskiej (im młodsza, tym lepsza), 1 kg wieprzowiny "od szynki", 1 czerstwa lub sucha bułka, pół szklanki mleka, 2 cebule, natka pietruszki, 3 pomidory, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, 2 jajka, 1 łyżka gęstej ¶mietany, 200 g wędzonego boczku, pół litra bulionu, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy
Z kapu¶cianej głowy odkroić wierzchnie li¶cie (nie wyrzucać!) i ostrym nożem wyci±ć gł±b, nie naruszaj±c li¶ci. Cał± główkę włożyć do garnka, zalać wrz±tkiem i gotować 5 minut. Odcedzić i odstawić do ostudzenia. Mięso zemleć. Bułkę namoczyć w mleku. Drobno posiekać cebulę i natkę pietruszki. Pomidory sparzyć wrz±tkiem, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Połowę marchewki, pietruszki i selera pokroić w zapałkę, resztę zetrzeć na tarce. Do mięsa wbić jajka, dodać odci¶nięt± bułkę, starte jarzyny, cebulę, natkę pietruszki i ¶mietanę. Wymieszać rękami na masę, przyprawić do smaku. Kapustę rozebrać na li¶cie, ostrym nożem zniwelować zgrubiałe unerwienie. Nakładać farsz na li¶cie i zawijać jak inne goł±bki. W dużym garnku z grubym dnem ułożyć pokrojony w plastry boczek, przysypać równomiernie jarzynami i na nich ułożyć goł±bki. Na wierzchu położyć pomidory, zalać bulionem i przykryć surowymi li¶ćmi wierzchnimi. Polać oliw±, przykryć pokrywk± i wstawić do piekarnika (180°C). Po 30 minutach zdj±ć pokrywkę i wstawić z powrotem na dodatkowe 15 minut. Podawać z ziemniakami lub z pieczywem