Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
<-
Gloog
Lista
potraw z grupy: Domowy wyrób wódek
Grog #1
->
Goldwasser - zlota wodaZestaw na 1 litr
lokieru.35 ml zaprawy Goldwasser,450 g cukru,25 ml koniaku lub
winiaku,430 ml spirytusu o mocy 95¿,60 ml wody.Zaprawa
Goldwasser:5 g anyzku gwiazdzistego,2 g cynamonu (kory),3 g galki
muszkatolowej,1 g gozdzikow,1 g kardamonu,4 g kolendry,4 g
melisy,2 g miety pieprzowej,1 g rozmarynu,6 g skorki
cytrynowej,8 g skorki pomaranczowej,500 ml spirytusu o mocy
55¿.1. Przygotowac zaprawe: 300 ml spirytusu o mocy 95¿ rozcienczyc 210
ml wody,dzieki czemu otrzyma sie 500 ml spirytusu o mocy 55¿.2. Surowce
przeznaczone na zaprawe rozdrobnic, wlozyc do sloja, zalac spirytusem. Macerowac
2-3 tygodnie, po czym zlac nalew i trzymac w cieplym miejscu.3. Zaprawe
zmieszac z cukrem rozpuszczonym w przegotowanej wodzie, dodac koniaki
spirytus o mocy 95¿, ewentualnie dopelnic woda do objetosci litra i odstawic na
4-6 miesiecy.4. Po zakonczeniu dojrzewania wodke przefiltrowac. Do "Zlotej
Wody" dla dekoracji dodawane sa skrawki platkow zlota, nie ma to jednak
znaczenia dla smakulikieru.¬ród³o: Encyklopedia sztuki kulinarnej,
tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 64.From: apaczus@hot.pl (Radku's
De Apaczu's)
MM