Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
Poncz ananasowy
Składniki:
litr białego półsłodkiego wina
pół szklanki rumu
świeży ananas - raczej nie da się zastąpić ananasem z puszki
szklanka soku ananasowego z kartonu lub butelki
1 cytryna
4 czubate łyżki cukru
4 goździki
Sposób przygotowania:
Ananasa obieram ze skóry, wykrawam niejadalny głąb i kroję na kostkę o boku 2 cm.
Cytrynę myję dokładnie i kroję na cienkie plastry.
Cytrynę i ananasa zalewam rumem i odstawiam na kilkanaście minut.
Wino mieszam z sokiem ananasowym, dodaję cukier i goździki i mocno podgrzewam - ale nie doprowadzam do wrzenia.
Gorące wino przelewam do wazy, dodaję cytryny i ananasa wraz z rumem. Podaję w małych filiżankach lub szklaneczkach o grubych ściankach.
Bardzo smakuje i nie mniej rozgrzewa!