Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
Suflet z gruyere`em
1 w±tróbka drobiowa, 7,5 dag startego sera gruye`re, 6 dag masła, 7,5 dag m±ki, 0,5 l
mleka, 4 jajka, 1 z±bek czosnku, 1 łyżeczka natki pietruszki, sól, pieprz, 1 łyżka masła
do wysmarowania formy.
Masło ucierać z m±k±, aż powstanie gładka, jednolita masa. Następnie masę
rozprowadzić zimnym mlekiem, doprawić sol±, pieprzem i wymieszać. Gotować na
wolnym ogniu 10 min. Otrzymany sos zestawić z ognia. W±tróbkę i czosnek drobno
posiekać i razem z natk± wrzucić do sosu. Następnie po kolei dodawać : żółtka, ser i
pianę ubit± z białek. Wymieszać. Masę przełożyć do formy sufletowej wysmarowanej
masłem (masa powinna wypełniać tylko połowę formy, gdyż suflet podczas pieczenia
bardzo uro¶nie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. C i piec 30 min.
Na 5 min przed końcem pieczenia zwiększyć temp. do 200 st. C.