Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
TRYBULA OGRODOWA
(Anthriscus cerefolium)
z-18
Trybula ogrodowa
Anthriscus cerefolium
Trybula ogrodowa (Anthriscus cerefolium) roślina znana już w starożytnym Rzymie, jest ziołem niemal zupełnie zapomnianym. Jest rośliną jednoroczną, wyrastającą do wysokości 30-60 cm, tworząc krzewiaste kępy. Kształt liści i kwiatostanów świadczy o jej bliskim pokrewieństwie z marchewką i pietruszką. Drobne zebrane w baldachy rozwijają się od czerwca do sierpnia. Po zakwitnięciu trybula traci swój aromat i walory przyprawowe.
Warto wiedzieć
Uprawa - Nasiona trybuli można wysiewać na grządkach już od końca marca. Odstęp między rzędami powinien wynosić 10-15 cm. Wysiew kolejnych partii nasion co kilkanaście dni od kwietnia do lipca zapewni nam możliwość ciągłego korzystania ze świeżych liści. Ponieważ mocne nasłonecznienie i wysychające podłoże bardzo przyśpieszają zakwitanie trybuli, należy wybrać dla niej stanowisko półcieniste z glebą pulchną i lekko wilgotną.
Pielęgnacja - Trybula potrzebuje przede wszystkim regularnego podlewania. Systematycznie należy usuwać wyrastające chwasty.
Zbiór - Liście można zacząć uszczykiwać po 6-8 tygodniach od wysiwu nasion. Należy zrywać przede wszystkim młode świeże listki, które mają najbardziej intensywny aromat. Zamrażanie, w przeciwieństwie do suszenia, chroni liście przed utratą większości wartościowych składników.
Stosowanie - Liście trybuli mają słodkawo-korzenny smak i zapach anyżku. Są dobrą przyprawą do zup, sosów, sałatek, baraniny i ryb. Zawarte w nich substancje wpływają korzystnie na procesy trawienia, pracę nerek i pęcherza moczowego. Oprócz liści, w ziołolecznictwie używa się także nasion.