Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
Błyskawiczne francuskie babeczki
Składniki:
50 dag m±ki
25 dag margaryny
3 żółtka
2 jaja
szklanka gęstej kwa¶nej ¶mietany
15 dag smalcu
2 łyżki octu
białko
Cukier wanilinowy WINIARY
owoce
konfitury
¦nieżynka WINIARY
sól
Z posiekanej margaryny, przesianej m±ki, gęstej ¶mietany, żółtek, jaj, octu, smalcu i szczypty soli energicznie wyrób ciasto. Uformuj
kulę i włóż j± do lodówki na 15 minut.
Po wyjęciu ciasto rozwałkuj na placek grubo¶ci 3 mm. Wykrój kółka i włóż je do natłuszczonych foremek. Teraz posmaruj
roztrzepanym białkiem i posyp cukrem wanilinowym. Babeczki piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
Na upieczone i ostudzone babeczki nałóż konfitury, ¦nieżynkę oraz pokrojone owoce.
Z tak przygotowanego kruchego ciasta możesz także upiec paluszki do barszczu.