Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
JAJKA NADZIEWANE NA 14 SPOSOBÓW
wersja do wydruku
--------------------------------------------------------------------------------
WYKONANIE (dotyczy wszystkich przepisów z wyjątkiem ostatniego):
Jajka należy ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka, przetrzeć je przez sito lub rozgnieść widelcem i wymieszać na pastę z pozostałymi składnikami nadzienia.
Nadzienie nakładać do białek w miejsca po żółtkach. Można użyć szprycy do dekorowania tortów lub torebki foliowej ze ściętym rogiem.
Gotowe jajka przystroić natką pietruszki, oliwkami, papryką, małymi kawałkami marynat itp. Podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty lub jarmużu.
JAJKA DIABELSKIE
Składniki:
6 jajek; łyżka majonezu lub śmietanki kremowej; półtorej łyżeczki octu winnego; duża szczypta czarnego pieprzu; łyżeczka musztardy; pół łyżeczki sosu Worcestershire; sól do smaku.
JAJKA DIABELSKIE Z KAWIOREM
Składniki:
jak do "jajek diabelskich"; po nadzianiu jajka zanurzyć w ziarenkach kawioru (tak żeby ziarenka przylgnęły do pasty) i skropić każde jajko kilkoma kroplami cytryny.
JAJKA DIABELSKIE AROMATYCZNE
Składniki:
jak do "jajek diabelskich" oraz łyżka utartej cebuli; jedna roztarta sardynka lub filet anchois; łyżka startego drobno, ostrego żółtego sera. Nałożyć pełno na białka, oprószyć szczypiorkiem i ubrać oliwkami i marynatami.
JAJKA NADZIEWANE PASTĄ ANCHOIS
Składniki:
6 jajek; 2 łyżki pasty anchois; łyżka drobno posiekanego szczypiorku; łyżeczka soku z cytryny.
JAJKA NADZIEWANE KAWIOREM
Składniki:
6 jajek; 3 łyżki majonezu; 6 dag kawioru; szczypta soli i duża szczypta czarnego pieprzu. Uwaga! Odrobinę kawioru pozostawić do dekoracji.
JAJKA NADZIEWANE SEREM
Składniki:
6 jajek; 2 łyżki miękkiego masła; 5 dag drobno startego szwajcarskiego sera; sól i czarny pieprz do smaku.
JAJKA NADZIEWANE KRABAMI
Składniki:
6 jajek; pół puszki mięsa z krabów; pół łodygi selera naciowego (drobno posiekać); łyżka posiekanej zielonej papryki; pół łyżeczki musztardy; 1/3 małego słoika majonezu.
JAJKA NADZIEWANE SZYNKĄ
Składniki:
6 jajek; 6 łyżek drobno posiekanej chudej szynki; łyżeczka musztardy; 1/3 słoika majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.
JAJKA NADZIEWANE SELERAMI
Składniki:
6 jajek; 2-3 drobno posiekane łodygi selera naciowego; 1/3 małego słoika majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.
JAJKA NADZIEWANE BEKONEM
Składniki:
6 jajek; 3 plastry smażonego bekonu (zemleć); 2 łyżki natki pietruszki; pół łyżeczki musztardy; 1/3 małego słoika majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.
JAJKA NADZIEWANE WĄTRÓBKAMI DROBIOWYMI
Składniki:
6 jajek; 2 usmażone i zmielone wątróbki drobiowe wraz z masłem, na którym się smażyły; łyżka utartej cebuli; łyżka posiekanej natki pietruszki; sól i czarny pieprz do smaku.
JAJKA NADZIEWANE PIECZARKAMI
Składniki:
6 jajek; 3-4 kapelusze pieczarek, posiekane i usmażone na łyżce masła wraz z jedną małą, posiekaną cebulą; łyżka natki pietruszki; sól i czarny pieprz do smaku.
JAJKA NADZIEWANE SARDYNKAMI
Składniki:
6 jajek; 3 sardynki z puszki (obrane ze skóry i ości i roztarte widelcem); 1/3 małego słoika majonezu; pół łyżeczki soku z cytryny; sól i czarny pieprz do smaku.
JAJKA NADZIEWANE KAWIOREM - INNY SPOSÓB
6 jajek ugotować na twardo, przeciąć wzdłuż na połowy i wyjąć żółtka. Do otworu w każdym białku włożyć na dno odrobinę utartej cebuli, na nią nałożyć łyżeczkę kawioru i skropić kawior kilkoma kroplami cytryny. Pokryć białka przetartymi przez sito żółtkami i udekorować gałązkami natki pietruszki.