Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
Karkówka w miodzie i piwie
SKŁADNIKI:
Dla 6 osób:
1kg karkówki,
1/3 szklanki oleju z pestek winogron,
2/3 szklanki octu winnego z estragonu,
główka czosnku,
1 opakowanie marynaty ziołowej lub pikantnej Knorr,
2 łyżki musztardy,
1 butelka piwa,
3 łyżki miodu,
6 listków bazylii.
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę pokroić na plastry grubości 2,5 cm i rozbić do grubości 1,5 cm.
Czosnek obrać i wycisnąć lub drobno posiekać. Bazylię posiekać. Natrzeć każdą stronę mięsa czosnkiem
i przyprawą. Ułożyć karkówkę w naczyniu, przesypując bazylią i całość zalać marynatą z oleju, octu winnego,
szklanki piwa, musztardy i miodu. Pozostawić w lodówce na 24 godziny.
Przed grillowaniem odlać marynatę do naczynia i uzupełnić drugą szklanką piwa. Przygotować pędzel.
Grill dobrze, równomiernie rozpalić i nie dopuszczać do powstawania płomienia. Karkówkę piec przez
ok. 20-25 min., wielokrotnie obracając. Po każdym obróceniu powierzchnię mięsa pędzlować marynatą piwną.
W przypadku pojawienia się płomienia zakrywać grill pokrywą na ok. 1 minutę.
Źródło przepisu: Robert Gadomski
Opinie i komentarze:
Nie za duzo (Wampir)
Rzeczywiscie miod trzeba dodac do marynaty, ale dwa ząbki to za mało. Przynajmniej wg. mnie 3/4 glowki
bylo by w sam raz. Sam dodał bym jeszcze chili albo do marynaty trochę soku ze świeżej papryczki
Smutne (Jan)
Jeżeli dodasz od razu miód, to po położeniu na ruszt skarmelizuje i zwęgli się zanim mięso się upiecze.
Miód najlepiej dodać do marynaty, którą się "pędzluje" pieczone mięsko. Ja karkówki nie rozbijam tylko
lekko siekam po wierzchu nożem z oby stron; nie miażdżysz mięsa, nie traci soku, jest pyszne.
Przesada (Zgaga)
Cała główka czosnku na 1 kg mięsa? Nie radzę, dwa ząbki aż nadto by zdominowac cały smak.