Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
Krewetki z groszkiem
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Proporcje: dla 2-3 osoby
Składniki:
300 g obranych surowych krewetek
500g ¶wieżego zielonego groszku
szczypta soli
1/4 łyżeczki cukry
3 łyżki m±ki kukurydzianej
4 łyżki oleju sojowego
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chili
4 łyżki wina ryżowego
3 łyżki cukru
szczypta soli
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Ponadto:
1 woreczek foliowy
Przygotowanie:
Krewetki umyć i osuszyć.
Wymieszać składniki marynaty.
Groszek obgotować krótko w lekko osolonej, posłodzonej wodzie. Wyj±ć os±czyć, przełożyć do naczynia, wymieszać z marynat± i utrzymywać w cieple.
M±kę kukurydzian± włożyć do woreczka foliowego, dodać krewetki. Woreczek lekko nadmuchać, zamkn±ć i energicznie nim potrz±sn±ć, tak aby krewetki zostały pokryte m±k±.
Rozgrzać olej w woku. Krewetki włożyć do sitka i wytrz±sn±ć z nich zbędn± m±kę, następnie smażyć krótko w gor±cym oleju.
Krewetki położyć na groszku i podawać.