Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
Krewetki smażone w cieście
Czas przygotowania: 20 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 2-3 osób
Ocena:
Pierwsze sfotografowane danie z owoców morza, teraz powinno ich być więcej, krewtki, mątwy, kraby, małże itd :). Krewetki Black Tiger występują w różnych rozmiarach, rozmiar podaje się numerem np. 6-10 określającym ilość krewetek na 1 funt (0,45 kg). Im liczba mniejsza tym większa krewetka i także cena. Najmniejszy rozmiar tych krewetek czyli 31-40 kosztuje ok 100 zł/kg (te właśnie użyłem) rozmiar największy czyli U-5 (5 krewetek lub mniej na funt) ok. 150 zł/kg :(. Niestety krewetki nie są tanie i chyba szybko nic się nie zmieni. Moge was tylko pocieszyć, że mątwy, kalmary, ośmiornice, krewetki koktajlowe rozmiar 100-300, małże i kraby są dużo tańsze - od 30 do 60 zł/kg. Wszystkie te specjały będzie można kupić w moim sklepie internetowym, niestety tylko na terenie Łodzi - mrożonek nie można niestety wysłac pocztą :(
Składniki:
20 krewetek Black Tiger 31-40 obrane ze skorupek z ogonami
olej do głębokiego smażenia
Marynata:
1 łyżeczka sosu rybnego (ostatecznie 1/4 łyżeczki soli)
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 drobno posiekany plasterek imbiru
1 łyżka drobno pokrojonej dymki
Ciasto:
1/2 filiżanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka drobno startego sera
ok. 3/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Krewetki wymieszać z marynatą, odstawić na 30 minut.
Składniki ciasta wymieszać, dodać tyle wody aż utworzy się rzadka masa (ok. 3/4 szklanki).
Każdą krewetkę zanurzyć w cieście i smażyć w gorącym oleju na złoty kolor. Dobrze osączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące na półmisku ułożone na liściach sałaty.