ďťż

Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi


Smażone żeberka wieprzowe w sezamie
Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 4 godz.
Proporcje: dla 2-3 osób
Ocena: + (smak )
Osobiście nie przepadam za żeberkami, jak dla mnie są za tłuste i za żylaste. Jednak smakowo potrawa jest naprawdę zabójcza (przepis ten można także wykorzystać do innych rodzajów mięs, szczególnie polędwicy wieprzowej). Aby mięso było bardziej miękkie należy wydłużyć proces smażenia, w tym celu należy zmniejszyć temperaturę oleju (na dużym ogniu po 8 min. żeberka będą całkowicie spalone).

Składniki:
30 dag żeberek wieprzowych
2 łyżki ziaren sezamu
2 liście sałaty do przybrania
2 - 3 szklanki oleju do głębokiego smażenia

Marynata:
1/2 roztrzepanego jajka
1 łyżka mąki
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej

Sos:
1 łyżka keczupu
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
1 łyżeczka octu

Przygotowanie:

Żeberka oddzielić od kości pokroić w paski 2x5 cm, wymieszać z marynatą, następnie lekko podgrzać na patelni (aż jajko się lekko zetnie) i odstawić pod przykryciem na 4 godz.

Wlać olej do woka, rozgrzać. Na średnio gorącym oleju smażyć żeberka min. 8 min (im dłużej tym mięso będzie chudsze i bardziej miękkie). Wyjąć osączyć z tłuszczu.

W woku zostawić łyżkę oleju. Ponownie włożyć żeberka i dodać sos. Smażyć mięso ok. 30 sek., mieszając.

Posypać sezamem, wymieszać. Podawać na liściach sałaty.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • qualintaka.pev.pl
  •