Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
Wyb¢r kodu polskich liter.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po menu;
ENTER - wyb¢r kodu polskich liter;
Je§eli w menu widoczne s jedynie "krzaczki" nale-
§y wybra opcj 'Brak polskich liter'.
Je§eli w jednym z p¢l wy¼wietlone s polskie litery,
nale§y pole to #pod¼wietli# i nacisn ENTER.
--------------------------------------------------------
Wprowadzanie hasa.
W doczonym z programem podrczniku nale§y znalez
strony z Umow Licencyjn, nastpnie odczyta zapisane
tam haso. Haso nale§y, w dokadnie takiej samej
postaci jak w ksi§ce, wpisa w polu wskazywanym przez
migajcy kursor i nacisn ENTER.
#Backspace# - skasowanie bdnej litery przed kursorem;
DEL - skasowanie bdnej litery wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocztek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jeden wyraz;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
--------------------------------------------------------
KUCHPOL 3.x
pomoc tekstowa
(C) 1993 Jerzy Pawelec
All rights reserved
Wszystkie prawa zastrze§one.
”adna cz¼ niniejszego tekstu, zar¢wno w cao¼ci, jak
we fragmentach, nie mo§e by reprodukowana w spos¢b
elektroniczny, mechaniczny, fotograficzny i inny bez
pisemnego zezwolenia wydawcy.
Nazwa KuchPol (tm) jest prawnie zastrze§onym znakiem
towarowym i nie mo§e by wykorzystywana w jakikolwiek
spos¢b bez zgody firmy SENTIS.
Program KuchPol pozostaje wasno¼ci producenta.
Na jego u§ywanie udzielana jest licencja. Szczeg¢y
prawne okre¼la stosowna Umowa Licencyjna.
PRODUCENT: SENTIS oprogramowanie, 53-438 Wrocaw
ul. Stalowa 52/9, tel. (071) 61 87 08
W przypadku jakichkolwiek problem¢w w czasie pracy
z programem prosimy o kontakt na powy§szy adres.
--------------------------------------------------------
SPIS TRECI
#Menu g¢wne#.......................................
#PRZEPISY#..........................................
#POSZUKIWANIE.#..................................
#RODZAJ#.........................................
#PRODUKTY#.......................................
#WITAMINY, SK¶ADNIKI MINERALNE.#.................
#SPECJALNE OKAZJE#...............................
#DODANIE NOWEGO PRZEPISU#........................
#PRODUKTY#..........................................
#WITAMINY, SK¶ADNIKI MINERALNE#..................
#DODANIE NOWEGO PRODUKTU#........................
#NORMY#.............................................
#OBLICZANIE DLA PODANYCH OS£B#...................
#TABLICE#........................................
#STATYSTYKA#.....................................
#JAD¶OSPIS#.........................................
#PRZEGL¬DANIE#...................................
#UTWORZENIE#.....................................
#DYSK#..............................................
#KONWERSJA DANYCH#...............................
#DRUKOWANIE#.....................................
#KATALOGI DANYCH#................................
#KATALOG DYSKU#..................................
#INNE OPCJE#.....................................
#WYJCIE#...........................................
#Kalkulator kulinarny#..............................
#Budowa kalkulatora#.............................
#Zwyke operacje kalkulatora#....................
#Przeliczanie jednostek#.........................
#Komunikaty#.....................................
#Pomoc#.............................................
#Komunikaty o bdach i inne#.......................
#S¶OWNIK#...........................................
--------------------------------------------------------
MENU G¶£WNE
W tej chwili widoczny jest ekran roboczy programu
wraz z menu g¢wnym w pierwszym wierszu.
klawisze kursora: lewo, prawo - umo§liwiaj poruszanie
si po menu g¢wnym;
ENTER, klawisz kursora: d¢ - wyb¢r pod¼wietlonego menu
do dalszej pracy;
klawisze: P,O,N,J,D,W - wyb¢r odpowiedniej opcji z menu
g¢wnego (na ekranie litery widoczne s w innym
kolorze);
F5 - #kalkulator kulinarny#;
Alt_P - #wybor opcji poszukiwania przepisow#;
Uruchomienie odpowiedniej opcji nastpi r¢wnie§ po
wskazaniu jej kursorem myszy i naci¼niciu jej lewego
przycisku.
Ekran g¢wny podzielony jest na cztery obszary:
ŚĀÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄæ
³ĄÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜܳ - linia menu
³ ³ g¢wnego
³ ³
³ obszar roboczy ³
³ ³
³ ³
³ ŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪ³ - linia statusu
³ ³ linia podpowiedzi ³
- Pierwsze dwie linie ekranu to listwa menu g¢wnego.
Zawiera ona list opcji mo§liwych do wykonania przez
program;
- rodkowa cz¼ ekranu to obszar roboczy, przeznaczony
do komunikacji z u§ytkownikiem;
- Przedostatnia linia ekranu to linia statusowa,
wy¼wietlajca informacje o zawarto¼ci bazy danych oraz
sposobie przywoania pomocy;
- W ostatniej linii wy¼wietlane s kr¢tkie podpowiedzi
dla u§ytkownika (nie myli z pen pomoc).
#SPIS TRECI#
#PRZEPISY#
#PRODUKTY#
#NORMY#
#JAD¶OSPIS#
#DYSK#
#WYJCIE#
--------------------------------------------------------
PRZEPISY
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
- zaznaczenie opcji (ž);
- kasowanie zaznaczenia opcji;
Alt_P - uaktywnienie opcji #poszukiwania przepis¢w#;
DEL - kasowanie wszystkich zaznacze¤;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu g¢wnego;
+,- - zwikszenie / zmniejszenie warto¼ci liczbowej
w opcjach: warto¼ kaloryczna, cena 1 porcji,
czas przygotowania;
* - zmiana rzdu jednostek (dotyczy trzech
powy§szych opcji), ( * = Shift_8 );
<,> - zmiana granicy przedziau liczbowego ( dotyczy
trzech powy§szych opcji ), ( < = Shift_,
> = Shift_. );
Opcja grupuje wszystkie mo§liwe do wykonania operacje
na przepisach. W szczeg¢lno¼ci:
#POSZUKIWANIE#
#RODZAJ#
#PRODUKTY.#
#WITAMINY, SK¶ADNIKI MINERALNE.#
#SPECJALNE OKAZJE#
#DODANIE NOWEGO PRZEPISU#
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
POSZUKIWANIE
Opcja POSZUKIWANIE su§y do wyszukiwania przepis¢w
kulinarnych. Znalezione przepisy bd speniay warunki
okre¼lone przez u§ytkownika za pomoc pozostaych opcji
menu PRZEPISY (tzn. oznaczone ž).
Poszukiwanie mo§e zako¤czy si niepowodzeniem -
wtedy wy¼wietlony zostanie komunikat:
"BRAK PRZEPIS£W O ZADANYCH KRYTERIACH"
(Powr¢t do menu klawiszem 'ESC').
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Wprowadzenie wzorca.
Przepisy mog by wyszukiwane wg swoich nazw lub
fragment¢w tych nazw.
W miejsce wskazywane przez migajcy kursor nale§y
wpisa odpowiedni wzorzec poszukiwanej nazwy lub pen
nazw poszukiwanego przepisu i nacisn ENTER.
Wzorzec mo§e skada si z dowolnych znak¢w wprowa-
dzonych z klawiatury, przy czym '*' (gwiazdka) i '?'
maj specjalne znaczenie. Znak '*' oznacza, §e w znale-
zionej nazwie przepisu mog w tym miejscu wystpi
dowolne litery lub cyfry, nie maj one znaczenia przy
por¢wnywaniu ze wzorcem. Znaczenie '?' jest podobne,
z tym §e mo§e zastpi on tylko jeden znak ( liter lub
cyfr).
Przykady wzorc¢w:
PIECZE” RZYMSKA - poszukiwanie przepis¢w bdzie ograni-
czone tylko do przepisu o takiej nazwie
(znaleziony bdzie ten jeden przepis);
A* - poszukiwanie bdzie dotyczy tylko
przepis¢w zaczynajcych si na A;
A*B - jak wy§ej; bdzie dotyczy przepis¢w
zaczynajcych si na A i ko¤czcych
na B;
* (lub [Enter]) - poszukiwanie bdzie si odbywa
po wszystkich przepisach (pusty wzo-
rzec);
PASTA Z JAJEK ? - poszukiwanie bdzie dotyczy przepi-
s¢w: pasta z jajek1, pasta z jajek2,
... itd.
#Backspace# - skasowanie bdnej litery przed kursorem;
DEL - skasowanie bdnej litery wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocztek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jeden wyraz;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
--------------------------------------------------------
Lista znalezionych przepis¢w.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp - przesunicie si o stron w g¢r;
PageDown - przesunicie si o stron w d¢;
Ctrl_PageUp - skok na pocztek listy;
Ctrl_PageDown - skok na koniec listy;
ENTER, lewy klawisz myszy - wy¼wietlenie szczeg¢owej
informacji o pod¼wietlonym przepisie;
ESC, prawy klawisz myszy - opuszczenie listy i powr¢t
do poprzedniego menu;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Przegldanie tekstu przepisu.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - przesunicie tekstu
o lini w g¢r lub d¢ (gdy tekst nie mie¼ci si
w cao¼ci w oknie);
PageUp - przesunicie tekstu o stron w g¢r;
PageDown - przesunicie tekstu o stron w d¢;
Ctrl_PageUp - skok na pocztek tekstu;
Ctrl_PageDown - skok na koniec tekstu;
Ctrl_P - wydruk tekstu przepisu na drukarce;
Ctrl_S - nagranie tekstu przepisu na dysku;
+,- - zwikszenie/zmniejszenie ilo¼ci os¢b o jeden;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
F6 - wy¼wietlenie listy produkt¢w wykorzystywanych
w potrawie;
F8 - wy¼wietlenie dodatkowych informacji o potra-
wie;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do listy przepis¢w;
SPACE - wczenie przepisu do jadospisu;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Lista produkt¢w wykorzystywanych w potrawie.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp / PageDown - porzednia / nastpna strona listy;
Ctrl_PageUp / Ctrl_PageDown - skok na pocztek / koniec
listy;
F7 - wy¼wietlenie produkt¢w wchodzcych w skad
pod¼wietlonej klasy ( ENTER - przeniesienie
produktu, ESC - powr¢t);
+,- - zwikszenie/zmniejszenie liczby os¢b o jeden;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
ENTER - wprowadzenie nowej warto¼ci liczbowej;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do tekstu przepisu;
#SPIS TRECI#
Lista klas produkt¢w zawiera potrzebne ilo¼ci
surowc¢w wchodzcych w skad danej potrawy, przeliczone
wg aktualnej liczby os¢b. Ponadto list t mo§na
dowolnie modyfikowa w zale§no¼ci od wasnych upodoba¤.
Mo§na zastpi dany produkt innym lub innymi produktami
nale§cymi do tej samej klasy albo zmieni jego wagowy
udzia w potrawie.
Przykad.
Zamiana produkt¢w.
Znaleziony przepis wykorzystuje, jako jeden ze skadni-
k¢w potrawy, dowolny rodzaj d§emu. Po wywoaniu listy
produkt¢w element d§em jest przedstawiony w spos¢b
nastpujcy:
" D”EM 250śś g " (*).
"D”EM" jest nazw klasy produkt¢w w skad kt¢rej wchodzi
wiele r¢§nych rodzaj¢w d§em¢w. Ja chc aby przepis
odwoywa si do konkretnych wyrob¢w a nie do og¢lnej
klasy. Pod¼wietlam zatem pole (*) i naciskam klawisz F7.
Z okienka, kt¢re pojawio si obok, wybieram interesuj-
ce mnie produkty, np. d§em malinowy i morelowy
(procedur F7 powtarzam dwukrotnie). Efektem tych
dziaa¤ bdzie nastpujca modyfikacja pierwotnej listy
produkt¢w:
" D”EM 250śś g " (*)
" D”EM MALINOWY 0śśśś g " (**)
" D”EM MORELOWY 0śśśś g "
Postanawiam pozostawi dotychczasow ilo¼ d§emu
w potrawie (czyli 250 g). Natomiast teraz wska§, kt¢re
konkretnie d§emy bd wykorzystywane przeze mnie
w potrawie. Poniewa§ bardziej lubi d§em malinowy u§yj
go w wikszej ilo¼ci, np. 200 g. Pod¼wietlam pole (**),
naciskam 'ENTER', kasuj star warto¼ wagow (tu zero)
i wpisuj now. To samo robi z d§emem morelowym i polem
(*) (w polu (*) wpisuj zero). Ostateczny rezultat moich
dziaa¤ bdzie nastpujcy:
" D”EM 0śśśś g " (*)
" D”EM MALINOWY 200śś g " (**)
" D”EM MORELOWY 50śśś g "
Opuszczam list naciskajc klawisz SPACE. Od tej chwili
do obliczania warto¼ci kalorycznej, ceny potrawy itd.
bd wykorzystywane konkretne rodzaje d§em¢w. Wczenie
przepisu do jadospisu spowoduje automatyczne utworzenie
listy zakup¢w, zawierajcej nie og¢ln klas d§em¢w, ale
te dwa wybrane produkty.
--------------------------------------------------------
Rodzaj poszukiwanej potrawy.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
ENTER - zaznaczenie opcji;
- kasowanie zaznaczenia;
DEL - kasowanie wszystkich zaznacze¤;
SPACE - opuszczenie opcji z akceptacj wprowadzonych
zaznacze¤;
ESC - opuszczenie opcji i przywr¢cenie poprzednich
zaznacze¤;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Utworzenie listy produkt¢w na potraw.
Opcja su§y do zaznaczenia produkt¢w majcych
wchodzi w skad znalezionych potraw.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
klawisze kursora: lewo, prawo - zmiana aktualnej listy;
ENTER - wpisanie pod¼wietlonego produktu na list
'Na przepis';
- usunicie pod¼wietlonego produktu z listy
'Na przepis';
F7 - wy¼wietlenie produkt¢w chodzcych w skad
pod¼wietlonej klasy (ESC - powr¢t);
SPACE - akceptacja utworzonej listy i przej¼cie do
wyboru metody poszukiwania:
TAK Wycznie podane produkty -
Lista 'Na przepis' bdzie list produkt¢w znajdu-
jcych si w domu, tylko z nich mog si skada
znalezione przepisy;
NIE Wycznie podane produkty -
Lista 'Na przepis' okre¼la do jakich potraw mo§na
wykorzysta znajdujce si na niej produkty.
Ponowne naci¼nicie SPACE - akceptacja wybranej metody,
zaznaczenie opcji jako aktywnego kryterium
poszukiwania i powr¢t do menu;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Witaminy w poszukiwanej potrawie.
Skadniki mineralne w poszukiwanej potrawie.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
ENTER - zaznaczenie opcji;
- kasowanie zaznaczenia;
DEL - kasowanie wszystkich zaznacze¤;
SPACE - opuszczenie opcji z akceptacj wprowadzonych
zaznacze¤;
ESC - opuszczenie opcji i przywr¢cenie poprzednich
zaznacze¤;
+,- - zwikszenie/zmniejszenie warto¼ci liczbowej;
* - zmiana rzdu jednostek (Shift_8);
<,> - zmiana granic przedzia¢w liczbowych
(Shift_, / Shift_.);
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Poszukiwanie przepis¢w na specjalne okazje.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
ENTER - zaznaczenie opcji;
- kasowanie zaznaczenia;
DEL - kasowanie wszystkich zaznacze¤;
SPACE - opuszczenie opcji z akceptacj wprowadzonych
zaznacze¤;
ESC - opuszczenie opcji i przywr¢cenie poprzednich
zaznacze¤;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Dodanie nowego przepisu.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
F2 - dodanie nowego przepisu;
F3 - poprawienie przepisu;
F4 - usunicie przepisu z bazy danych;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
F6 - sortowanie listy;
F9 - odwoanie poprzednio wykonanej operacji kasowania
lub poprawiania przepisu (UNDO);
F10 - nagranie listy na dysk;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Podanie nazwy przepisu.
W miejscu wskazanym przez migajcy kursor nale§y wpisa
nazw wprowadzanego przepisu i nacisn ENTER.
#Backspace# - skasowanie bdnej litery przed kursorem;
DEL - skasowanie bdnej litery wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocztek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jeden wyraz;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Wprowadzanie nowego przepisu.
F5 - #kalkulator kulinarny#;
F7 - okre¼lenie na jakie okazje przeznaczony jest
przepis;
F8 - utworzenie listy klas produkt¢w wykorzystywanych
przez przepis;
F9 - okre¼lenie rodzaju potrawy;
ESC - powr¢t do listy przepis¢w bez doczania nowego
przepisu;
Opis edytora.
KUCHEDYTOR 2.0.
Edytor su§y do wygodnego wpisywania tekstu i jego
redakcji. Objto¼ tekstu jednego przepisu zostaa
ograniczona ze wzgld¢w praktycznych do 11.000 znak¢w
(¼rednio na tekst receptury wystarcza 500-800 znak¢w).
Do edytora mog by wprowadzane wszystkie znaki dostpne
z klawiatury. Polskie litery mo§na uzyska naciskajc
r¢wnocze¼nie jej aci¤ski odpowiednik i klawisz 'Ctrl'
(lub 'Alt' - je§eli tak zadeklarowano w konfiguracji
programu). Przy czym liter § uzyskuje si naciskajc
Ctrl_x (Alt_x), a liter ” analogicznie, naciskajc
dodatkowo klawisz 'Shift'.
Lista dostpnych operacji:
klawisze kursora - poruszanie si po tek¼cie;
Ins - zmiana trybu wprowadzania tekstu
(wstawianie lub nakadanie znak¢w);
Ctrl_strzaka w lewo - zmiana poo§enia kursora o jedno
sowo w lewo;
Ctrl_strzaka w prawo - jak wy§ej w prawo;
Home - skok na pocztek linii;
End - skok na koniec linii;
PageUp - zmiana strony tekstu na poprzedni;
PageDown - zmiana strony tekstu na nastpn;
Crtl_PageUp - skok do pierwszej strony tekstu;
Ctrl_PageDown - skok do ostatniej strony tekstu;
Del - skasowanie znaku wskazywanego przez
kursor;
Backspace - skasowanie znaku przed kursorem;
Enter - przej¼cie do nowej linii;
Ctrl_W - kasowanie sowa wskazywanego przez
kursor;
Ctrl_<- - kasowanie wiersza tekstu wskazywa-
nego przez kursor;
Ctrl_J - wstawienie pustego wiersza w miejscu
wskazywanym przez kursor;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Utworzenie listy klas produkt¢w wykorzystywanych
przez przepis.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
ENTER - wprowadzenie pod¼wietlonego elementu na list
skadnik¢w;
- skasowanie pod¼wietlonego elementu z listy
skadnik¢w;
F2 - dodanie nowej klasy;
F3 - poprawienie klasy produkt¢w;
F4 - skasowanie klasy produkt¢w;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
F6 - sortowanie listy;
F7 - wy¼wietlenie produkt¢w wchodzcych w skad
pod¼wietlonej klasy;
F9 - odwoanie ostatnio wykonanej operacji usuwania
lub poprawiania klasy (UNDO);
F10 - nagranie listy klas produkt¢w na dysku;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - zmiana aktualnej listy;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Okre¼lenie na jakie okazje przeznaczony jest przepis.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
ENTER - zaznaczenie kryterium;
- skasowanie zaznaczenia;
DEL - skasowanie wszystkich zaznacze¤;
SPACE - akceptacja wprowadzonych zaznacze¤ i przej¼cie
do kolejnej opcji;
ESC - powr¢t do edytora;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Okre¼lenie rodzaju przepisu.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
ENTER - zaznaczenie kryterium;
- skasowanie zaznaczenia;
DEL - skasowanie wszystkich zaznacze¤;
SPACE - akceptacja wprowadzonych zaznacze¤ i przej¼cie
do kolejnej opcji;
ESC - powr¢t do edytora;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Wprowadzenie czasu przygotowania potrawy.
#Backspace# - skasowanie bdnej cyfry przed kursorem;
DEL - skasowanie bdnej cyfry wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocztek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jeden wyraz;
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - przej¼cie do poprzednie-
go/nastpnego pola;
ENTER, SPACE - akceptacja wprowadzonych warto¼ci;
ESC - powr¢t do edytora;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
PRODUKTY
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
- zaznaczenie opcji (ž);
- kasowanie zaznaczenia opcji;
DEL - kasowanie wszystkich zaznacze¤;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu g¢wnego;
+,- - zwikszenie / zmniejszenie warto¼ci liczbowej
w opcjach: warto¼ kaloryczna, cena 100 g;
* - zmiana rzdu jednostek ( dotyczy powy§szych
opcji), ( * = Shift_8 );
<,> - zmiana granicy przedziau liczbowego ( dotyczy
dw¢ch powy§szych opcji ), ( < = Shift_,
> = Shift_. );
Opcja grupuje wszystkie mo§liwe do wykonania operacje
na produktach. W szczeg¢lno¼ci:
#WITAMINY, SK¶ADNIKI MINERALNE#
#DODANIE NOWEGO PRODUKTU#
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Wprowadzenie wzorca.
Produkty mog by wyszukiwane wg swoich nazw lub
fragment¢w tych nazw.
W miejsce wskazywane przez migajcy kursor nale§y
wpisa odpowiedni wzorzec poszukiwanej nazwy lub pen
nazw poszukiwanego produktu i nacisn ENTER.
Wzorzec mo§e skada si z dowolnych znak¢w wprowa-
dzonych z klawiatury, przy czym '*' (gwiazdka) i '?'
maj specjalne znaczenie. Znak '*' oznacza, §e w znale-
zionej nazwie produktu mog w tym miejscu wystpi
dowolne litery lub cyfry, nie maj one znaczenia przy
por¢wnywaniu ze wzorcem. Znaczenie '?' jest podobne,
z tym §e mo§e zastpi on tylko jeden znak ( liter lub
cyfr).
Przykady wzorc¢w:
JOGURT - poszukiwanie produkt¢w bdzie ograni-
czone tylko do produktu o takiej nazwie
(znaleziony bdzie ten jeden produkt);
A* - poszukiwanie bdzie dotyczy tylko
produkt¢w zaczynajcych si na A;
A*B - jak wy§ej; bdzie dotyczy produkt¢w
zaczynajcych si na A i ko¤czcych
na B;
* (lub [Enter]) - poszukiwanie bdzie si odbywa
po wszystkich produktach (pusty wzo-
rzec);
MLEKO ???? - poszukiwanie bdzie dotyczy pro-
dukt¢w: mleko 2.0%, mleko 3.5%, itd.
#Backspace# - skasowanie bdnej litery przed kursorem;
DEL - skasowanie bdnej litery wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocztek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jeden wyraz;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Lista znalezionych produkt¢w.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
ENTER - wy¼wietlenie informacji o produkcie;
Ctrl_P - wydrukowanie na drukarce wy¼wietlonych
informacji;
Ctrl_S - nagranie na dysku wy¼wietlonych informacji;
ESC - opuszczenie listy i powr¢t do menu PRODUKTY;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Okre¼lenie wielko¼ci witamin i skadnik¢w mineralnych
w poszukiwanych produktach.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
ENTER - zaznaczenie opcji;
- kasowanie zaznaczenia;
DEL - kasowanie wszystkich zaznacze¤;
SPACE - opuszczenie opcji z akceptacj wprowadzonych
zaznacze¤;
ESC - opuszczenie opcji i przywr¢cenie poprzednich
zaznacze¤;
+,- - zwikszenie/zmniejszenie warto¼ci liczbowej;
* - zmiana rzdu jednostek (Shift_8);
<,> - zmiana granic przedzia¢w liczbowych
(Shift_, / Shift_.);
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Baza danych produkt¢w.
Baza produkt¢w spo§ywczych skada si z dw¢ch
oddzielnych baz danych zwizanych wzajemnie pewn
relacj. Pierwsza z nich (nazwana baz produkt¢w) za-
wiera og¢lne klasy produkt¢w, druga - wszystkie produkty
spo§ywcze (baza skadnik¢w). Produkty zostay pogrupowa-
ne w klasy, tak aby w jednej klasie mogy stanowi
wzajemny substytut.
Nale§y wybra odpowiedni baz, pod¼wietlajc tytu
opcji klawiszami kursora (g¢ra, d¢) i naciskajc ENTER.
ESC - powr¢t do menu PRODUKTY;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Dodanie nowego produktu.
Opcja umo§liwia poprawianie, kasowanie oraz dodawa-
nie nowych element¢w do bazy produkt¢w lub skadnik¢w.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
F2 - dodanie nowego produktu;
F3 - poprawienie danych o produkcie;
F4 - skasowanie produktu z bazy danych;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
F6 - sortowanie listy;
F7 - wy¼wietlenie wchodzcych w skad klasy produkt¢w
spo§ywczych;
F9 - odwoanie ostatnio wykonanej operacji usuwania lub
poprawiania produktu;
F10 - zapisanie listy na dysku;
ESC - powr¢t do menu PRODUKTY;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Wprowadzanie danych o produkcie.
#Backspace# - skasowanie bdnej litery przed kursorem;
DEL - skasowanie bdnej litery wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocztek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jedno pole w bok;
Ctrl_gora, Ctrl_dol - skok o jedno pole w g¢r lub d¢;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
ESC - opuszczenie opcji bez doczania produktu
do bazy danych;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Wprowadzenie masy produktu.
#Backspace# - skasowanie bdnej cyfry przed kursorem;
DEL - skasowanie bdnej cyfry wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocztek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jedno sowo;
klawisze kursora: gora, dol - przej¼cie do poprzednie-
go/nastpnego pola;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
ESC - powr¢t do tablicy danych o produkcie;
ENTER, SPACE - akceptacja wprowadzonych danych,
wczenie produktu do bazy danych;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Wybranie klasy do jakiej nale§y produkt.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
F7 - wy¼wietlenie produkt¢w wchodzcych w skad
klasy;
ENTER - wybranie klasy;
SPACE - akceptacja wprowadzonych danych, wczenie
skadnika do bazy danych;
ESC - powr¢t do tablicy danych o produkcie;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
NORMY
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu g¢wnego;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#OBLICZANIE DLA PODANYCH OS£B#
#TABLICE#
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Lista os¢b.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
F2 - dodanie/poprawienie danych o osobie;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
F9 - wybranie osoby dla kt¢rej poszukiwane bd
przepisy, speniajce obliczone dla tej osoby
normy §ywieniowe;
ENTER - wy¼wietlenie obliczonych norm §ywieniowych dla
danej osoby ( Ctrl_P - wydrukowanie oblicze¤
na drukarce, Ctrl_S - zapisanie oblicze¤ na
dysku);
ESC - powr¢t do menu NORMY;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Wprowadzenie danych o osobie.
#Backspace# - skasowanie bdnej litery przed kursorem;
DEL - skasowanie bdnej litery wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocztek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jedno pole w bok;
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - skok o jedno pole w g¢r
lub d¢;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
ESC - opuszczenie opcji bez doczania nowej oso-
by;
ENTER - zaznaczenie rodzaju pracy na li¼cie;
- zmiana parametru;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
TABLICE
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po tek¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie tekstu o stron
w g¢r/d¢;
ESC, prawy klawisz myszy - opuszczenie opcji;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
JAD¶OSPIS
Opcja grupuje wszystkie operacje zwizane z jadospi-
sem.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu g¢wnego;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#PRZEGL¬DANIE#
#UTWORZENIE#
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Przegldanie jadospisu.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
F2 - dodanie nowego dnia;
F3 - dodanie wolnego pola;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
F6 - wy¼wietlenie listy produkt¢w, kt¢re nale§y kupi;
Ctrl_<-- (Ctrl_Backspace) - usunicie przepisu z jado-
spisu;
- usunicie wolnego miejsca w jadospisie;
Ctrl_P - wydrukowanie jadospisu na drukarce;
Ctrl_S - nagranie jadospisu na dysku;
Ctrl_L - wczytanie jadospisu z dysku;
ESC, prawy klawisz myszy - opuszczenie jadospisu;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Utworzenie jadospisu. Lista os¢b.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
klawisze kursora: lewo, prawo - zmiana aktualnej listy;
F2 - dodanie/poprawienie danych o osobie;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
F9 - wybranie osoby dla kt¢rej poszukiwane bd
przepisy, speniajce jej normy §ywieniowe;
ENTER - wy¼wietlenie obliczonych norm §ywieniowych dla
danej osoby ( Ctrl_P - wydrukowanie oblicze¤
na drukarce, Ctrl_S - zapisanie oblicze¤ na
dysku);
SPACE - wczenie na list os¢b dla kt¢rych bdzie
ukadany jadospis;
M - wywoanie listy posik¢w;
ESC - powr¢t do menu JAD¶OSPIS;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Utworzenie jadospisu. Lista wybranych os¢b.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
klawisze kursora: lewo, prawo - zmiana aktualnej listy;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
ENTER - usunicie osoby z listy;
SPACE - uruchomienie opcji tworzenia jadospisu;
M - wywoanie listy posik¢w;
ESC - powr¢t do menu JAD¶OSPIS;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Utworzenie jadospisu. Lista posik¢w.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
klawisze kursora: lewo, prawo - zmiana aktualnej listy;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
M - zwikszenie liczby posik¢w o jeden;
+,- - zwikszenie/zmniejszenie czasu przygotowania;
SPACE - uruchomienie opcji tworzenia jadospisu;
ESC - powr¢t do menu JAD¶OSPIS;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Utworzenie jadospisu. Lista warunk¢w.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
klawisze kursora: lewo, prawo - zmiana aktualnej listy;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
M - zwikszenie liczby posik¢w o jeden;
ENTER - zaznaczenie warunku (ž);
- skasowanie zaznaczenia;
DEL - kasowanie wszystkich zaznacze¤;
SPACE - uruchomienie opcji tworzenia jadospisu;
ESC - powr¢t do menu JAD¶OSPIS;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Okre¼lenie powtarzalno¼ci potraw.
#Backspace# - skasowanie bdnej cyfry przed kursorem;
DEL - skasowanie bdnej cyfry wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocztek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jeden wyraz;
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - przej¼cie do poprzed-
niego/nastpnego pola;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
ESC - powr¢t do menu JAD¶OSPIS;
ENTER - akceptacja wprowadzonych warto¼ci;
#SPIS TRECI#
Czstotliwo¼” wystpowania potrawy w jadospisie jest
obliczana ze wzoru:
ile razy potrawa w jadospisie = ilo¼_dni * procent/100
ilo¼_dni: 1-366
procent : 1-100
--------------------------------------------------------
DYSK
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu g¢wnego;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#KONWERSJA DANYCH#
#DRUKOWANIE#
#KATALOGI DANYCH#
#KATALOG DYSKU#
#INNE OPCJE#
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Konwersja danych.
Opcja su§y do konwersji danych zapisanych w formacie
poprzednich wersji programu na posta wersji 3.x.
Opcja umo§liwia ponadto wczenie do bazy danych
tekstu przepisu zapisanego na dysku w zbiorze tekstowym.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu g¢wnego;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Konwersja danych. Lista przepis¢w z poprzedniej
wersji.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
ENTER - wybranie przepisu do konwersji;
ESC - powr¢t do menu DYSK;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Drukowanie.
Opcja su§y do okre¼lenia parametr¢w wydruku
na drukarce oraz do bezpo¼redniego wydruku jadospisu
i listy zakup¢w.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
- zmiana parametru;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu DYSK;
F5 - kalkulator kulinarny;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Katalogi danych.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu DYSK;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Katalog dysku.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
ENTER - przej¼cie do pod¼wietlonego katalogu;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu DYSK;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Inne opcje.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
- zmiana parametru;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu DYSK;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
WYJCIE
Opcja umo§liwia poprawne powr¢cenie do systemu
operacyjnego komputera.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
T - opuszczenie programu;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu DYSK;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
KALKULATOR KULINARNY ver. 1.0
Budowa kalkulatora.
Kalkulator skada si z piciu element¢w: (od g¢ry)
wy¼wietlacza komunikat¢w, wy¼wietlacza liczb i wynik¢w,
klawiatury i dw¢ch list - produkt¢w i jednostek.
W polu komunikat¢w pojawia si bd ostrze§enia
o przekroczeniu zakres¢w liczbowych lub o pr¢bach wyko-
nania niedopuszczalnych dziaa¤, wy¼wietlany bdzie wz¢r
zamiany jednostek oraz sygna 'M' - oznaczajcy, §e
w pamici kalkulatora przechowywane s dane.
W polu wy¼wietlacza pojawia si bd wybrane
z klawiatury cyfry oraz wyniki dziaa¤. W pierwszej
kolumnie wy¼wietlacza bd pokazywane znaki wykonywanych
operacji (+,-,*,/,=).
Pole klawiatury su§y do wystukiwania cyfr
na wy¼wietlaczu za pomoc myszy. Nale§y pod¼wietli
wybran cyfr lub dziaanie i nacisn lewy klawisz
myszy. Wszystkie znaki z tego pola mo§na tak§e wprowa-
dza w zwyky spos¢b z klawiatury komputera.
Pole listy jednostek wy¼wietla elementy midzy
kt¢rymi mo§liwa bdzie zamiana jednostek.
Najwiksze pole zawiera, zale§nie od wyboru, list
klas produkt¢w lub skadnik¢w. Do zaznaczonego na tej
li¼cie produktu odnosi si bd wszystkie operacje
zamiany jednostek.
--------------------------------------------------------
Zwyke operacje kalkulatora.
Dziaania arytmetyczne:
- - odejmowanie;
+ - dodawanie (Shift_=);
* - iloczyn (Shift_8);
/ - iloraz;
=, ENTER - wynik operacji;
S - zapamitanie aktualnie wy¼wietlanej liczby
w pamici kalkulatora;
R - wy¼wietlenie zawarto¼ci pamici kalkulatora;
E - kasowanie zawarto¼ci pamici kalkulatora;
C, SPACE - kasowanie wy¼wietlacza;
0...9 - wprowadzanie liczb w postaci dziesitnej;
. - klawisz przecinka cz¼ci uamkowej;
ESC, prawy klawisz myszy - opuszczenie kalkulatora;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Przeliczanie jednostek.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po listach;
PageUp, PageDown - przesunicie listy o stron
w g¢r/d¢;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocztek/koniec
listy;
ENTER - zaznaczenie jednostki do przeliczania;
SPACE - zmiana listy klas produkt¢w/skadnik¢w;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu DYSK;
#SPIS TRECI#
Przykad.
Chc znale¦ ile sztuk jabek zmie¼ci si w szklance.
Pod¼wietlam pole 'Jabka' na li¼cie skadnik¢w i zazna-
czam odpowiednie jednostki: szklanka -> sztuka.
Wpisuj liczb 1 i naciskam ENTER. Wynikiem bdzie
liczba jabek ( ¼ci¼lej: jabek o wielko¼ci normowej )
mieszczcych si w objto¼ci 1 szklanki.
W przypadku okre¼lenia schematu przeliczania na:
sztuka -> szklanka i wpisaniu warto¼ci 1, obliczona
bdzie objto¼ (cz¼ szklanki) jak zajmie 1 jabko.
Przykad.
Chc znale¦ cen 5 y§ek mleka.
Pod¼wietlam produkt 'Mleko', okre¼lam schemat:
y§ka -> cena, wpisuj liczb 5 i naciskam ENTER.
Wynikiem operacji bdzie szukana warto¼ w zotych.
--------------------------------------------------------
Komunikaty kalkulatora.
W czasie pracy z kalkulatorem w polu komunikat¢w mog
pojawi si nastpujce informacje:
'za du§a liczba' - w przypadku gdy wynik oblicze¤
bdzie liczb spoza zakresu, czyli gdy przekroczy
warto¼ 999.999.999.999.999;
'dziel. przez zero' - przy pr¢bie wykonania
niedopuszczalnego dziaania, np. dzielenia przez zero.
--------------------------------------------------------
POMOC
klawisze kursora: g¢ra, d¢, lewo, prawo - poruszanie
si po tek¼cie;
ENTER - wyja¼nienie pod¼wietlonego pojcia;
PageUp, PageDown - przesunicie tekstu o stron
w g¢r/d¢;
ESC, prawy klawisz myszy - opuszczenie opcji;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
KOMUNIKATY O B¶DACH I INNE
Opuszczenie okna z komunikatem o bdzie - klawisz ESC.
"Brak przepis¢w o zadanych kryteriach" - komunikat
oznacza, §e w bazie danych nie ma poszukiwanych
przepis¢w, nale§y zagodzi warunki ograniczajce
lub rozbudowa baz danych;
"Brak produkt¢w o zadanych kryteriach" - w bazie
danych nie ma poszukiwanych produkt¢w, nale§y za-
godzi warunki ograniczajce lub rozbudowa baz
danych;
"Zbi¢r produkt¢w by zmieniany. Zapisa (T/N)"
- w trakcie ko¤czenia pracy program przypomina
o niezapisanych na dysku danych z bazy przepis¢w,
udzielenie odpowiedzi 'T' umo§liwi automatyczne
nagranie danych, 'N' oznacza utrat tylko nowo
dodanych lub poprawianych danych.
"Zbi¢r przepis¢w by zmieniany. Zapisa (T/N)"
- Jak wy§ej, dotyczy bazy produkt¢w;
"Taki przepis ju§ istnieje! Doczy mimo wszystko?
(T/N)"
- pr¢ba dodania przepisu o nazwie istniejcej ju§
w bazie danych;
"Taki produkt ju§ istnieje! Doczy mimo wszystko?
(T/N)"
- pr¢ba dodania produktu o nazwie istniejcej ju§
w bazie danych;
"Usun przepis ... ? (T/N)" program pyta
o potwierdzenie wykonania operacji kasowania prze-
pisu z bazy danych, odpowied¦ 'N' - anulowanie
operacji;
"Usun produkt ... ? (T/N)" - program pyta
o potwierdzenie wykonania operacji kasowania
produktu z bazy danych, odpowied¦ 'N' - anulowanie
operacji;
"Brak jadospisu. Utworzy (T/N)" - nie mo§na przeglda
nie istniejcego jadospisu, program pyta czy ma
w zwizku z tym utworzy nowy jadospis;
"Jadospis ju§ istnieje. Utworzy nowy (T/N)"
- utworzenie nowego jadospisu jest mo§liwe po
skasowaniu poprzedniego, 'N' - anulowanie operacji
i zachowanie starego jadospisu;
"Skomplikowane warunki ograniczajce.
Jadospis nie zostanie utworzony." - automatyczne
tworzenie jadospisu nie przynioso rezultatu,
nale§y zagodzi warunki ograniczajce lub
rozbudowa baz danych;
Komunikaty o bdach dyskowych:
"Nie znaleziono zbioru ????????.???" w odpowiednim
katalogu nie znaleziono zbioro o nazwie
????????.???;
"Nie znaleziono ¼cie§ki" - na dysku nie ma podanego
katalogu;
"Zy numer dysku" - odwoanie do nieistniejcej
stacji dysk¢w;
"Bd odczytu z dysku" - fizyczne lub inne uszkodzenie
dysku uniemo§liwiajce odczyt;
"Bd zapisu na dysk" - brak miejsca na dysku, lub
inne uszkodzenie aktualnie zapisywanego zbioru;
"Dysk jest zabezpieczony" - pr¢ba zapisu danych
na zabezpieczonej dyskietce;
"Nieznane urzdzenie"
"Stacja dysk¢w nie gotowa" - brak dyskietki
w stacji dysk¢w;
"Sektor nie znaleziony"
"Bd fizyczny urzdzenia"
"Bd wej¼cia-wyj¼cia" - bd operacji dyskowych;
Komunikaty o bdach wsp¢pracy z drukark:
"Sprawd¦ drukark. Powt¢rzy drukowanie ? (T/N)"
- drukarka nie wczona lub nie gotowa do pracy;
"Bd przeterminowania. Spr¢bowa” jeszcze raz ? (T/N)"
- drukowanie przerwane z winy drukarki
(brak papieru, not ready);
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
S¶OWNIK
<- - (Backspace) Znak, znajdujcy si w prawym
g¢rnym rogu ka§dej klawiatury. Zazwyczaj wy-
korzystywany do kasowania znaku znajdujcego
si przed kursorem.
Baza danych - Zbi¢r plik¢w zawierajcych dane o przepi-
sach lub produktach.
ENTER - Klawisz znajdujcy si w prawej cze¼ci
klawiatury. Zazwyczaj wykorzystywany
do potwierdzania wykonania operacji.
ESC - Klawisz znajdujcy si w lewym g¢rnym rogu
klawiatury. Zazwyczaj wykorzystywany do
anulowania dziaa¤.
Katalog - Nazwa wydzielonego obszaru dysku zawierajce-
go dowolne pliki, np. pliki z programem.
Klasa - Zbi¢r element¢w (nie myli ze zbiorem dysko-
wym).
Klawisze kursora - Klawisze wydzielone w specjalnym
bloku, lub dostpne na klawiaturze numerycz-
nej po wczeniu NumLock. Oznaczone strzaka-
mi w czterech kierunkach. Zazwyczaj su§ do
przemieszczania si po menu, listach itp.
Kombinacja klawiszy - R¢wnoczesne naci¼nicie kilku kla-
wiszy. W tek¼cie poszczeg¢lne klawisze
oddzielone s znakiem '_'.
Kompresja tekstu - Zmniejszenie objto¼ci danych teksto-
wych specjalnymi metodami ( zajmuj mniej
miejsca na dysku).
Lista - Grupa element¢w, najcz¼ciej powizanych
midzy sob w spos¢b umo§liwiajcy ich
przegldanie. Najcz¼ciej wy¼wietlana
w pozycji pionowej.
Menu - Lista dostpnych opcji w programie.
Okno - Wydzielony obszar ekranu, w kt¢rym wykonywane
s aktualne operacje, zazwyczaj prostoktny,
z cieniem rzucanym na to.
Plik - Zapisany fragment dysku posiadajcy wasn
nazw, zazwyczaj grupujcy pewien rodzaj
danych.
Pod¼wietlenie opcji - Zmiana koloru nazwy opcji, zazwy-
czaj poczona ze zmian koloru jej ta.
Pole edycyjne - Ograniczony obszar w kt¢rym mo§na wpisy-
wa dane, najcz¼ciej tekstowe.
SPACE - Najdu§szy klawisz, umieszczony u dou
klawiatury.
System operacyjny - System zarzadzajcy prac komputera,
uruchamiany jako pierwszy program po wcze-
niu zasialania.
cie§ka dostpu - Poczone nazwy katalog¢w, okre¼lajce
w kt¢rym miejscu dysku znajduje si dany
plik.
Wybranie opcji - Pod¼wietlenie opcji i/lub naci¼nicie
klawisza ENTER.
Zbi¢r - Patrz: plik.
--------------------------------------------------------
Wprowadzenie katalogu.
Skadnia ¼cie§ki dostpu do zbioru jest nastpujca.
Na pierwszym miejscu nale§y poda oznaczenie stacji
dysk¢w ( A, B, C, D,... ), nastpnie separator ':'
i dopiero wa¼ciw nazw katalogu.
Po wpisaniu katalogu nale§y nacisn ENTER.
Uwaga: Nie trzeba podawa nazwy zbioru na ko¤cu ¼cie§ki
dostpu.
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Lista produkt¢w zawartych w klasie.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp - przesunicie si o stron w g¢r;
PageDown - przesunicie si o stron w d¢;
Ctrl_PageUp - skok na pocztek listy;
Ctrl_PageDown - skok na koniec listy;
ESC, prawy klawisz myszy - opuszczenie listy i powr¢t
do poprzedniej opcji;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Podanego zbioru nie ma na dysku lub podano bdn
¼cie§k dostpu.
ENTER - wyb¢r opcji alternatywnej;
ESC - wycofanie si z opcji;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------
Aktualizacja cen produkt¢w.
klawisze kursora: g¢ra, d¢ - poruszanie si po li¼cie;
PageUp - przesunicie si o stron w g¢r;
PageDown - przesunicie si o stron w d¢;
Ctrl_PageUp - skok na pocztek listy;
Ctrl_PageDown - skok na koniec listy;
ENTER - wprowadzenie nowej ceny ( koniec
wprowadzania - ENTER );
ESC, prawy klawisz myszy - opuszczenie listy i powr¢t
do poprzedniego menu;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
#SPIS TRECI#
--------------------------------------------------------¼¼¼¼¼¼¼¼