ļ»æ

Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi



Wyb¢r kodu polskich liter.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po menu;
ENTER - wyb¢r kodu polskich liter;

Je§eli w menu widoczne s† jedynie "krzaczki" nale-
§y wybra opcj‘ 'Brak polskich liter'.
Je§eli w jednym z p¢l wy¼wietlone s† polskie litery,
nale§y pole to #pod¼wietli# i nacisn† ENTER.

--------------------------------------------------------


Wprowadzanie has’a.

W do’†czonym z programem podr‘czniku nale§y znalez
strony z Umow† Licencyjn†, nast‘pnie odczyta zapisane
tam has’o. Has’o nale§y, w dok’adnie takiej samej
postaci jak w ksi†§ce, wpisa w polu wskazywanym przez
migaj†cy kursor i nacisn† ENTER.

#Backspace# - skasowanie b’‘dnej litery przed kursorem;
DEL - skasowanie b’‘dnej litery wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocz†tek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jeden wyraz;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

--------------------------------------------------------


KUCHPOL 3.x

pomoc tekstowa


(C) 1993 Jerzy Pawelec

All rights reserved
Wszystkie prawa zastrze§one.

”adna cz‘¼ niniejszego tekstu, zar¢wno w ca’o¼ci, jak
we fragmentach, nie mo§e by reprodukowana w spos¢b
elektroniczny, mechaniczny, fotograficzny i inny bez
pisemnego zezwolenia wydawcy.

Nazwa KuchPol (tm) jest prawnie zastrze§onym znakiem
towarowym i nie mo§e by wykorzystywana w jakikolwiek
spos¢b bez zgody firmy SENTIS.

Program KuchPol pozostaje w’asno¼ci† producenta.
Na jego u§ywanie udzielana jest licencja. Szczeg¢’y
prawne okre¼la stosowna Umowa Licencyjna.


PRODUCENT: SENTIS oprogramowanie, 53-438 Wroc’aw
ul. Stalowa 52/9, tel. (071) 61 87 08

W przypadku jakichkolwiek problem¢w w czasie pracy
z programem prosimy o kontakt na powy§szy adres.

--------------------------------------------------------

SPIS TRE˜CI

#Menu g’¢wne#.......................................

#PRZEPISY#..........................................
#POSZUKIWANIE.#..................................
#RODZAJ#.........................................
#PRODUKTY#.......................................
#WITAMINY, SK¶ADNIKI MINERALNE.#.................
#SPECJALNE OKAZJE#...............................
#DODANIE NOWEGO PRZEPISU#........................

#PRODUKTY#..........................................
#WITAMINY, SK¶ADNIKI MINERALNE#..................
#DODANIE NOWEGO PRODUKTU#........................

#NORMY#.............................................
#OBLICZANIE DLA PODANYCH OS£B#...................
#TABLICE#........................................
#STATYSTYKA#.....................................

#JAD¶OSPIS#.........................................
#PRZEGL¬DANIE#...................................
#UTWORZENIE#.....................................

#DYSK#..............................................
#KONWERSJA DANYCH#...............................
#DRUKOWANIE#.....................................
#KATALOGI DANYCH#................................
#KATALOG DYSKU#..................................
#INNE OPCJE#.....................................

#WYJ˜CIE#...........................................

#Kalkulator kulinarny#..............................
#Budowa kalkulatora#.............................
#Zwyk’e operacje kalkulatora#....................
#Przeliczanie jednostek#.........................
#Komunikaty#.....................................
#Pomoc#.............................................
#Komunikaty o b’‘dach i inne#.......................
#S¶OWNIK#...........................................

--------------------------------------------------------

MENU G¶£WNE

W tej chwili widoczny jest ekran roboczy programu
wraz z menu g’¢wnym w pierwszym wierszu.

klawisze kursora: lewo, prawo - umo§liwiaj† poruszanie
si‘ po menu g’¢wnym;
ENTER, klawisz kursora: d¢’ - wyb¢r pod¼wietlonego menu
do dalszej pracy;
klawisze: P,O,N,J,D,W - wyb¢r odpowiedniej opcji z menu
g’¢wnego (na ekranie litery widoczne s† w innym
kolorze);
F5 - #kalkulator kulinarny#;
Alt_P - #wybor opcji poszukiwania przepisow#;

Uruchomienie odpowiedniej opcji nast†pi r¢wnie§ po
wskazaniu jej kursorem myszy i naci¼ni‘ciu jej lewego
przycisku.

Ekran g’¢wny podzielony jest na cztery obszary:

ŚĀÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄæ
³ĄÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜܳ - linia menu
³ ³ g’¢wnego
³ ³
³ obszar roboczy ³
³ ³
³ ³
³ ŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪŪ³ - linia statusu
³ ³ linia podpowiedzi ³

- Pierwsze dwie linie ekranu to listwa menu g’¢wnego.
Zawiera ona list‘ opcji mo§liwych do wykonania przez
program;
- ˜rodkowa cz‘¼ ekranu to obszar roboczy, przeznaczony
do komunikacji z u§ytkownikiem;
- Przedostatnia linia ekranu to linia statusowa,
wy¼wietlaj†ca informacje o zawarto¼ci bazy danych oraz
sposobie przywo’ania pomocy;
- W ostatniej linii wy¼wietlane s† kr¢tkie podpowiedzi
dla u§ytkownika (nie myli z pe’n† pomoc†).

#SPIS TRE˜CI#
#PRZEPISY#
#PRODUKTY#
#NORMY#
#JAD¶OSPIS#
#DYSK#
#WYJ˜CIE#

--------------------------------------------------------

PRZEPISY

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
- zaznaczenie opcji (ž);
- kasowanie zaznaczenia opcji;
Alt_P - uaktywnienie opcji #poszukiwania przepis¢w#;
DEL - kasowanie wszystkich zaznacze¤;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu g’¢wnego;

+,- - zwi‘kszenie / zmniejszenie warto¼ci liczbowej
w opcjach: warto¼ kaloryczna, cena 1 porcji,
czas przygotowania;
* - zmiana rz‘du jednostek (dotyczy trzech
powy§szych opcji), ( * = Shift_8 );
<,> - zmiana granicy przedzia’u liczbowego ( dotyczy
trzech powy§szych opcji ), ( < = Shift_,
> = Shift_. );

Opcja grupuje wszystkie mo§liwe do wykonania operacje
na przepisach. W szczeg¢lno¼ci:
#POSZUKIWANIE#
#RODZAJ#
#PRODUKTY.#
#WITAMINY, SK¶ADNIKI MINERALNE.#
#SPECJALNE OKAZJE#
#DODANIE NOWEGO PRZEPISU#

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------


POSZUKIWANIE

Opcja POSZUKIWANIE s’u§y do wyszukiwania przepis¢w
kulinarnych. Znalezione przepisy b‘d† spe’nia’y warunki
okre¼lone przez u§ytkownika za pomoc† pozosta’ych opcji
menu PRZEPISY (tzn. oznaczone ž).
Poszukiwanie mo§e zako¤czy si‘ niepowodzeniem -
wtedy wy¼wietlony zostanie komunikat:
"BRAK PRZEPIS£W O ZADANYCH KRYTERIACH"
(Powr¢t do menu klawiszem 'ESC').

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Wprowadzenie wzorca.

Przepisy mog† by wyszukiwane wg swoich nazw lub
fragment¢w tych nazw.
W miejsce wskazywane przez migaj†cy kursor nale§y
wpisa odpowiedni wzorzec poszukiwanej nazwy lub pe’n†
nazw‘ poszukiwanego przepisu i nacisn† ENTER.
Wzorzec mo§e sk’ada si‘ z dowolnych znak¢w wprowa-
dzonych z klawiatury, przy czym '*' (gwiazdka) i '?'
maj† specjalne znaczenie. Znak '*' oznacza, §e w znale-
zionej nazwie przepisu mog† w tym miejscu wyst†pi
dowolne litery lub cyfry, nie maj† one znaczenia przy
por¢wnywaniu ze wzorcem. Znaczenie '?' jest podobne,
z tym §e mo§e zast†pi on tylko jeden znak ( liter‘ lub
cyfr‘).

Przyk’ady wzorc¢w:
PIECZE” RZYMSKA - poszukiwanie przepis¢w b‘dzie ograni-
czone tylko do przepisu o takiej nazwie
(znaleziony b‘dzie ten jeden przepis);
A* - poszukiwanie b‘dzie dotyczy tylko
przepis¢w zaczynaj†cych si‘ na A;
A*B - jak wy§ej; b‘dzie dotyczy przepis¢w
zaczynaj†cych si‘ na A i ko¤cz†cych
na B;
* (lub [Enter]) - poszukiwanie b‘dzie si‘ odbywa
po wszystkich przepisach (pusty wzo-
rzec);
PASTA Z JAJEK ? - poszukiwanie b‘dzie dotyczy przepi-
s¢w: pasta z jajek1, pasta z jajek2,
... itd.

#Backspace# - skasowanie b’‘dnej litery przed kursorem;
DEL - skasowanie b’‘dnej litery wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocz†tek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jeden wyraz;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

--------------------------------------------------------

Lista znalezionych przepis¢w.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp - przesuni‘cie si‘ o stron‘ w g¢r‘;
PageDown - przesuni‘cie si‘ o stron‘ w d¢’;
Ctrl_PageUp - skok na pocz†tek listy;
Ctrl_PageDown - skok na koniec listy;
ENTER, lewy klawisz myszy - wy¼wietlenie szczeg¢’owej
informacji o pod¼wietlonym przepisie;
ESC, prawy klawisz myszy - opuszczenie listy i powr¢t
do poprzedniego menu;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Przegl†danie tekstu przepisu.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - przesuni‘cie tekstu
o lini‘ w g¢r‘ lub d¢’ (gdy tekst nie mie¼ci si‘
w ca’o¼ci w oknie);
PageUp - przesuni‘cie tekstu o stron‘ w g¢r‘;
PageDown - przesuni‘cie tekstu o stron‘ w d¢’;
Ctrl_PageUp - skok na pocz†tek tekstu;
Ctrl_PageDown - skok na koniec tekstu;
Ctrl_P - wydruk tekstu przepisu na drukarce;
Ctrl_S - nagranie tekstu przepisu na dysku;
+,- - zwi‘kszenie/zmniejszenie ilo¼ci os¢b o jeden;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
F6 - wy¼wietlenie listy produkt¢w wykorzystywanych
w potrawie;
F8 - wy¼wietlenie dodatkowych informacji o potra-
wie;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do listy przepis¢w;
SPACE - w’†czenie przepisu do jad’ospisu;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Lista produkt¢w wykorzystywanych w potrawie.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp / PageDown - porzednia / nast‘pna strona listy;
Ctrl_PageUp / Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek / koniec
listy;
F7 - wy¼wietlenie produkt¢w wchodz†cych w sk’ad
pod¼wietlonej klasy ( ENTER - przeniesienie
produktu, ESC - powr¢t);
+,- - zwi‘kszenie/zmniejszenie liczby os¢b o jeden;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
ENTER - wprowadzenie nowej warto¼ci liczbowej;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do tekstu przepisu;

#SPIS TRE˜CI#

Lista klas produkt¢w zawiera potrzebne ilo¼ci
surowc¢w wchodz†cych w sk’ad danej potrawy, przeliczone
wg aktualnej liczby os¢b. Ponadto list‘ t‘ mo§na
dowolnie modyfikowa w zale§no¼ci od w’asnych upodoba¤.
Mo§na zast†pi dany produkt innym lub innymi produktami
nale§†cymi do tej samej klasy albo zmieni jego wagowy
udzia’ w potrawie.

Przyk’ad.
Zamiana produkt¢w.
Znaleziony przepis wykorzystuje, jako jeden ze sk’adni-
k¢w potrawy, dowolny rodzaj d§emu. Po wywo’aniu listy
produkt¢w element d§em jest przedstawiony w spos¢b
nast‘puj†cy:
" D”EM 250śś g " (*).
"D”EM" jest nazw† klasy produkt¢w w sk’ad kt¢rej wchodzi
wiele r¢§nych rodzaj¢w d§em¢w. Ja chc‘ aby przepis
odwo’ywa’ si‘ do konkretnych wyrob¢w a nie do og¢lnej
klasy. Pod¼wietlam zatem pole (*) i naciskam klawisz F7.
Z okienka, kt¢re pojawi’o si‘ obok, wybieram interesuj†-
ce mnie produkty, np. d§em malinowy i morelowy
(procedur‘ F7 powtarzam dwukrotnie). Efektem tych
dzia’a¤ b‘dzie nast‘puj†ca modyfikacja pierwotnej listy
produkt¢w:
" D”EM 250śś g " (*)
" D”EM MALINOWY 0śśśś g " (**)
" D”EM MORELOWY 0śśśś g "
Postanawiam pozostawi dotychczasow† ilo¼ d§emu
w potrawie (czyli 250 g). Natomiast teraz wska§‘, kt¢re
konkretnie d§emy b‘d† wykorzystywane przeze mnie
w potrawie. Poniewa§ bardziej lubi‘ d§em malinowy u§yj‘
go w wi‘kszej ilo¼ci, np. 200 g. Pod¼wietlam pole (**),
naciskam 'ENTER', kasuj‘ star† warto¼ wagow† (tu zero)
i wpisuj‘ now†. To samo robi‘ z d§emem morelowym i polem
(*) (w polu (*) wpisuj‘ zero). Ostateczny rezultat moich
dzia’a¤ b‘dzie nast‘puj†cy:
" D”EM 0śśśś g " (*)
" D”EM MALINOWY 200śś g " (**)
" D”EM MORELOWY 50śśś g "
Opuszczam list‘ naciskaj†c klawisz SPACE. Od tej chwili
do obliczania warto¼ci kalorycznej, ceny potrawy itd.
b‘d† wykorzystywane konkretne rodzaje d§em¢w. W’†czenie
przepisu do jad’ospisu spowoduje automatyczne utworzenie
listy zakup¢w, zawieraj†cej nie og¢ln† klas‘ d§em¢w, ale
te dwa wybrane produkty.

--------------------------------------------------------

Rodzaj poszukiwanej potrawy.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
ENTER - zaznaczenie opcji;
- kasowanie zaznaczenia;
DEL - kasowanie wszystkich zaznacze¤;
SPACE - opuszczenie opcji z akceptacj† wprowadzonych
zaznacze¤;
ESC - opuszczenie opcji i przywr¢cenie poprzednich
zaznacze¤;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Utworzenie listy produkt¢w na potraw‘.

Opcja s’u§y do zaznaczenia produkt¢w maj†cych
wchodzi w sk’ad znalezionych potraw.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
klawisze kursora: lewo, prawo - zmiana aktualnej listy;
ENTER - wpisanie pod¼wietlonego produktu na list‘
'Na przepis';
- usuni‘cie pod¼wietlonego produktu z listy
'Na przepis';
F7 - wy¼wietlenie produkt¢w chodz†cych w sk’ad
pod¼wietlonej klasy (ESC - powr¢t);
SPACE - akceptacja utworzonej listy i przej¼cie do
wyboru metody poszukiwania:
TAK Wy’†cznie podane produkty -
Lista 'Na przepis' b‘dzie list† produkt¢w znajdu-
j†cych si‘ w domu, tylko z nich mog† si‘ sk’ada
znalezione przepisy;
NIE Wy’†cznie podane produkty -
Lista 'Na przepis' okre¼la do jakich potraw mo§na
wykorzysta znajduj†ce si‘ na niej produkty.
Ponowne naci¼ni‘cie SPACE - akceptacja wybranej metody,
zaznaczenie opcji jako aktywnego kryterium
poszukiwania i powr¢t do menu;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Witaminy w poszukiwanej potrawie.
Sk’adniki mineralne w poszukiwanej potrawie.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
ENTER - zaznaczenie opcji;
- kasowanie zaznaczenia;
DEL - kasowanie wszystkich zaznacze¤;
SPACE - opuszczenie opcji z akceptacj† wprowadzonych
zaznacze¤;
ESC - opuszczenie opcji i przywr¢cenie poprzednich
zaznacze¤;
+,- - zwi‘kszenie/zmniejszenie warto¼ci liczbowej;
* - zmiana rz‘du jednostek (Shift_8);
<,> - zmiana granic przedzia’¢w liczbowych
(Shift_, / Shift_.);
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Poszukiwanie przepis¢w na specjalne okazje.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
ENTER - zaznaczenie opcji;
- kasowanie zaznaczenia;
DEL - kasowanie wszystkich zaznacze¤;
SPACE - opuszczenie opcji z akceptacj† wprowadzonych
zaznacze¤;
ESC - opuszczenie opcji i przywr¢cenie poprzednich
zaznacze¤;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Dodanie nowego przepisu.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
F2 - dodanie nowego przepisu;
F3 - poprawienie przepisu;
F4 - usuni‘cie przepisu z bazy danych;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
F6 - sortowanie listy;
F9 - odwo’anie poprzednio wykonanej operacji kasowania
lub poprawiania przepisu (UNDO);
F10 - nagranie listy na dysk;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Podanie nazwy przepisu.

W miejscu wskazanym przez migaj†cy kursor nale§y wpisa
nazw‘ wprowadzanego przepisu i nacisn† ENTER.
#Backspace# - skasowanie b’‘dnej litery przed kursorem;
DEL - skasowanie b’‘dnej litery wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocz†tek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jeden wyraz;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Wprowadzanie nowego przepisu.

F5 - #kalkulator kulinarny#;
F7 - okre¼lenie na jakie okazje przeznaczony jest
przepis;
F8 - utworzenie listy klas produkt¢w wykorzystywanych
przez przepis;
F9 - okre¼lenie rodzaju potrawy;
ESC - powr¢t do listy przepis¢w bez do’†czania nowego
przepisu;

Opis edytora.
KUCHEDYTOR 2.0.
Edytor s’u§y do wygodnego wpisywania tekstu i jego
redakcji. Obj‘to¼ tekstu jednego przepisu zosta’a
ograniczona ze wzgl‘d¢w praktycznych do 11.000 znak¢w
(¼rednio na tekst receptury wystarcza 500-800 znak¢w).
Do edytora mog† by wprowadzane wszystkie znaki dost‘pne
z klawiatury. Polskie litery mo§na uzyska naciskaj†c
r¢wnocze¼nie jej ’aci¤ski odpowiednik i klawisz 'Ctrl'
(lub 'Alt' - je§eli tak zadeklarowano w konfiguracji
programu). Przy czym liter‘ § uzyskuje si‘ naciskaj†c
Ctrl_x (Alt_x), a liter‘ ” analogicznie, naciskaj†c
dodatkowo klawisz 'Shift'.
Lista dost‘pnych operacji:
klawisze kursora - poruszanie si‘ po tek¼cie;
Ins - zmiana trybu wprowadzania tekstu
(wstawianie lub nak’adanie znak¢w);
Ctrl_strza’ka w lewo - zmiana po’o§enia kursora o jedno
s’owo w lewo;
Ctrl_strza’ka w prawo - jak wy§ej w prawo;
Home - skok na pocz†tek linii;
End - skok na koniec linii;
PageUp - zmiana strony tekstu na poprzedni†;
PageDown - zmiana strony tekstu na nast‘pn†;
Crtl_PageUp - skok do pierwszej strony tekstu;
Ctrl_PageDown - skok do ostatniej strony tekstu;
Del - skasowanie znaku wskazywanego przez
kursor;
Backspace - skasowanie znaku przed kursorem;
Enter - przej¼cie do nowej linii;
Ctrl_W - kasowanie s’owa wskazywanego przez
kursor;
Ctrl_<- - kasowanie wiersza tekstu wskazywa-
nego przez kursor;
Ctrl_J - wstawienie pustego wiersza w miejscu
wskazywanym przez kursor;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Utworzenie listy klas produkt¢w wykorzystywanych
przez przepis.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
ENTER - wprowadzenie pod¼wietlonego elementu na list‘
sk’adnik¢w;
- skasowanie pod¼wietlonego elementu z listy
sk’adnik¢w;
F2 - dodanie nowej klasy;
F3 - poprawienie klasy produkt¢w;
F4 - skasowanie klasy produkt¢w;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
F6 - sortowanie listy;
F7 - wy¼wietlenie produkt¢w wchodz†cych w sk’ad
pod¼wietlonej klasy;
F9 - odwo’anie ostatnio wykonanej operacji usuwania
lub poprawiania klasy (UNDO);
F10 - nagranie listy klas produkt¢w na dysku;

Ctrl_<-, Ctrl_-> - zmiana aktualnej listy;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Okre¼lenie na jakie okazje przeznaczony jest przepis.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
ENTER - zaznaczenie kryterium;
- skasowanie zaznaczenia;
DEL - skasowanie wszystkich zaznacze¤;
SPACE - akceptacja wprowadzonych zaznacze¤ i przej¼cie
do kolejnej opcji;
ESC - powr¢t do edytora;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Okre¼lenie rodzaju przepisu.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
ENTER - zaznaczenie kryterium;
- skasowanie zaznaczenia;
DEL - skasowanie wszystkich zaznacze¤;
SPACE - akceptacja wprowadzonych zaznacze¤ i przej¼cie
do kolejnej opcji;
ESC - powr¢t do edytora;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Wprowadzenie czasu przygotowania potrawy.

#Backspace# - skasowanie b’‘dnej cyfry przed kursorem;
DEL - skasowanie b’‘dnej cyfry wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocz†tek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jeden wyraz;
klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - przej¼cie do poprzednie-
go/nast‘pnego pola;
ENTER, SPACE - akceptacja wprowadzonych warto¼ci;
ESC - powr¢t do edytora;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

PRODUKTY

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
- zaznaczenie opcji (ž);
- kasowanie zaznaczenia opcji;
DEL - kasowanie wszystkich zaznacze¤;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu g’¢wnego;

+,- - zwi‘kszenie / zmniejszenie warto¼ci liczbowej
w opcjach: warto¼ kaloryczna, cena 100 g;
* - zmiana rz‘du jednostek ( dotyczy powy§szych
opcji), ( * = Shift_8 );
<,> - zmiana granicy przedzia’u liczbowego ( dotyczy
dw¢ch powy§szych opcji ), ( < = Shift_,
> = Shift_. );

Opcja grupuje wszystkie mo§liwe do wykonania operacje
na produktach. W szczeg¢lno¼ci:

#WITAMINY, SK¶ADNIKI MINERALNE#
#DODANIE NOWEGO PRODUKTU#

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Wprowadzenie wzorca.

Produkty mog† by wyszukiwane wg swoich nazw lub
fragment¢w tych nazw.
W miejsce wskazywane przez migaj†cy kursor nale§y
wpisa odpowiedni wzorzec poszukiwanej nazwy lub pe’n†
nazw‘ poszukiwanego produktu i nacisn† ENTER.
Wzorzec mo§e sk’ada si‘ z dowolnych znak¢w wprowa-
dzonych z klawiatury, przy czym '*' (gwiazdka) i '?'
maj† specjalne znaczenie. Znak '*' oznacza, §e w znale-
zionej nazwie produktu mog† w tym miejscu wyst†pi
dowolne litery lub cyfry, nie maj† one znaczenia przy
por¢wnywaniu ze wzorcem. Znaczenie '?' jest podobne,
z tym §e mo§e zast†pi on tylko jeden znak ( liter‘ lub
cyfr‘).

Przyk’ady wzorc¢w:
JOGURT - poszukiwanie produkt¢w b‘dzie ograni-
czone tylko do produktu o takiej nazwie
(znaleziony b‘dzie ten jeden produkt);
A* - poszukiwanie b‘dzie dotyczy tylko
produkt¢w zaczynaj†cych si‘ na A;
A*B - jak wy§ej; b‘dzie dotyczy produkt¢w
zaczynaj†cych si‘ na A i ko¤cz†cych
na B;
* (lub [Enter]) - poszukiwanie b‘dzie si‘ odbywa
po wszystkich produktach (pusty wzo-
rzec);
MLEKO ???? - poszukiwanie b‘dzie dotyczy pro-
dukt¢w: mleko 2.0%, mleko 3.5%, itd.

#Backspace# - skasowanie b’‘dnej litery przed kursorem;
DEL - skasowanie b’‘dnej litery wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocz†tek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jeden wyraz;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Lista znalezionych produkt¢w.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
ENTER - wy¼wietlenie informacji o produkcie;
Ctrl_P - wydrukowanie na drukarce wy¼wietlonych
informacji;
Ctrl_S - nagranie na dysku wy¼wietlonych informacji;
ESC - opuszczenie listy i powr¢t do menu PRODUKTY;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Okre¼lenie wielko¼ci witamin i sk’adnik¢w mineralnych
w poszukiwanych produktach.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
ENTER - zaznaczenie opcji;
- kasowanie zaznaczenia;
DEL - kasowanie wszystkich zaznacze¤;
SPACE - opuszczenie opcji z akceptacj† wprowadzonych
zaznacze¤;
ESC - opuszczenie opcji i przywr¢cenie poprzednich
zaznacze¤;
+,- - zwi‘kszenie/zmniejszenie warto¼ci liczbowej;
* - zmiana rz‘du jednostek (Shift_8);
<,> - zmiana granic przedzia’¢w liczbowych
(Shift_, / Shift_.);
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Baza danych produkt¢w.

Baza produkt¢w spo§ywczych sk’ada si‘ z dw¢ch
oddzielnych baz danych zwi†zanych wzajemnie pewn†
relacj†. Pierwsza z nich (nazwana baz† produkt¢w) za-
wiera og¢lne klasy produkt¢w, druga - wszystkie produkty
spo§ywcze (baza sk’adnik¢w). Produkty zosta’y pogrupowa-
ne w klasy, tak aby w jednej klasie mog’y stanowi
wzajemny substytut.
Nale§y wybra odpowiedni† baz‘, pod¼wietlaj†c tytu’
opcji klawiszami kursora (g¢ra, d¢’) i naciskaj†c ENTER.
ESC - powr¢t do menu PRODUKTY;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Dodanie nowego produktu.

Opcja umo§liwia poprawianie, kasowanie oraz dodawa-
nie nowych element¢w do bazy produkt¢w lub sk’adnik¢w.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
F2 - dodanie nowego produktu;
F3 - poprawienie danych o produkcie;
F4 - skasowanie produktu z bazy danych;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
F6 - sortowanie listy;
F7 - wy¼wietlenie wchodz†cych w sk’ad klasy produkt¢w
spo§ywczych;
F9 - odwo’anie ostatnio wykonanej operacji usuwania lub
poprawiania produktu;
F10 - zapisanie listy na dysku;
ESC - powr¢t do menu PRODUKTY;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Wprowadzanie danych o produkcie.

#Backspace# - skasowanie b’‘dnej litery przed kursorem;
DEL - skasowanie b’‘dnej litery wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocz†tek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jedno pole w bok;
Ctrl_gora, Ctrl_dol - skok o jedno pole w g¢r‘ lub d¢’;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
ESC - opuszczenie opcji bez do’†czania produktu
do bazy danych;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Wprowadzenie masy produktu.

#Backspace# - skasowanie b’‘dnej cyfry przed kursorem;
DEL - skasowanie b’‘dnej cyfry wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocz†tek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jedno s’owo;
klawisze kursora: gora, dol - przej¼cie do poprzednie-
go/nast‘pnego pola;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
ESC - powr¢t do tablicy danych o produkcie;
ENTER, SPACE - akceptacja wprowadzonych danych,
w’†czenie produktu do bazy danych;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Wybranie klasy do jakiej nale§y produkt.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
F7 - wy¼wietlenie produkt¢w wchodz†cych w sk’ad
klasy;
ENTER - wybranie klasy;
SPACE - akceptacja wprowadzonych danych, w’†czenie
sk’adnika do bazy danych;
ESC - powr¢t do tablicy danych o produkcie;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

NORMY

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu g’¢wnego;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#OBLICZANIE DLA PODANYCH OS£B#
#TABLICE#

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Lista os¢b.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
F2 - dodanie/poprawienie danych o osobie;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
F9 - wybranie osoby dla kt¢rej poszukiwane b‘d†
przepisy, spe’niaj†ce obliczone dla tej osoby
normy §ywieniowe;
ENTER - wy¼wietlenie obliczonych norm §ywieniowych dla
danej osoby ( Ctrl_P - wydrukowanie oblicze¤
na drukarce, Ctrl_S - zapisanie oblicze¤ na
dysku);
ESC - powr¢t do menu NORMY;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Wprowadzenie danych o osobie.

#Backspace# - skasowanie b’‘dnej litery przed kursorem;
DEL - skasowanie b’‘dnej litery wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocz†tek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jedno pole w bok;
klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - skok o jedno pole w g¢r‘
lub d¢’;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
ESC - opuszczenie opcji bez do’†czania nowej oso-
by;
ENTER - zaznaczenie rodzaju pracy na li¼cie;
- zmiana parametru;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------


TABLICE

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po tek¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie tekstu o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
ESC, prawy klawisz myszy - opuszczenie opcji;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

JAD¶OSPIS

Opcja grupuje wszystkie operacje zwi†zane z jad’ospi-
sem.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu g’¢wnego;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#PRZEGL¬DANIE#
#UTWORZENIE#

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Przegl†danie jad’ospisu.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
F2 - dodanie nowego dnia;
F3 - dodanie wolnego pola;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
F6 - wy¼wietlenie listy produkt¢w, kt¢re nale§y kupi;
Ctrl_<-- (Ctrl_Backspace) - usuni‘cie przepisu z jad’o-
spisu;
- usuni‘cie wolnego miejsca w jad’ospisie;
Ctrl_P - wydrukowanie jad’ospisu na drukarce;
Ctrl_S - nagranie jad’ospisu na dysku;
Ctrl_L - wczytanie jad’ospisu z dysku;
ESC, prawy klawisz myszy - opuszczenie jad’ospisu;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Utworzenie jad’ospisu. Lista os¢b.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
klawisze kursora: lewo, prawo - zmiana aktualnej listy;
F2 - dodanie/poprawienie danych o osobie;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
F9 - wybranie osoby dla kt¢rej poszukiwane b‘d†
przepisy, spe’niaj†ce jej normy §ywieniowe;
ENTER - wy¼wietlenie obliczonych norm §ywieniowych dla
danej osoby ( Ctrl_P - wydrukowanie oblicze¤
na drukarce, Ctrl_S - zapisanie oblicze¤ na
dysku);
SPACE - w’†czenie na list‘ os¢b dla kt¢rych b‘dzie
uk’adany jad’ospis;
M - wywo’anie listy posi’k¢w;
ESC - powr¢t do menu JAD¶OSPIS;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Utworzenie jad’ospisu. Lista wybranych os¢b.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
klawisze kursora: lewo, prawo - zmiana aktualnej listy;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
ENTER - usuni‘cie osoby z listy;
SPACE - uruchomienie opcji tworzenia jad’ospisu;
M - wywo’anie listy posi’k¢w;
ESC - powr¢t do menu JAD¶OSPIS;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Utworzenie jad’ospisu. Lista posi’k¢w.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
klawisze kursora: lewo, prawo - zmiana aktualnej listy;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
M - zwi‘kszenie liczby posi’k¢w o jeden;
+,- - zwi‘kszenie/zmniejszenie czasu przygotowania;
SPACE - uruchomienie opcji tworzenia jad’ospisu;
ESC - powr¢t do menu JAD¶OSPIS;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Utworzenie jad’ospisu. Lista warunk¢w.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
klawisze kursora: lewo, prawo - zmiana aktualnej listy;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
M - zwi‘kszenie liczby posi’k¢w o jeden;
ENTER - zaznaczenie warunku (ž);
- skasowanie zaznaczenia;
DEL - kasowanie wszystkich zaznacze¤;
SPACE - uruchomienie opcji tworzenia jad’ospisu;
ESC - powr¢t do menu JAD¶OSPIS;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Okre¼lenie powtarzalno¼ci potraw.

#Backspace# - skasowanie b’‘dnej cyfry przed kursorem;
DEL - skasowanie b’‘dnej cyfry wskazywanej przez
kursor;
Home - skok na pocz†tek wiersza;
End - skok na koniec wiersza;
Ctrl_<-, Ctrl_-> - skok o jeden wyraz;
klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - przej¼cie do poprzed-
niego/nast‘pnego pola;
F5 - #kalkulator kulinarny#;
ESC - powr¢t do menu JAD¶OSPIS;
ENTER - akceptacja wprowadzonych warto¼ci;

#SPIS TRE˜CI#

Cz‘stotliwo¼” wyst‘powania potrawy w jad’ospisie jest
obliczana ze wzoru:

ile razy potrawa w jad’ospisie = ilo¼_dni * procent/100

ilo¼_dni: 1-366
procent : 1-100

--------------------------------------------------------

DYSK

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu g’¢wnego;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#KONWERSJA DANYCH#
#DRUKOWANIE#
#KATALOGI DANYCH#
#KATALOG DYSKU#
#INNE OPCJE#

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Konwersja danych.

Opcja s’u§y do konwersji danych zapisanych w formacie
poprzednich wersji programu na posta wersji 3.x.
Opcja umo§liwia ponadto w’†czenie do bazy danych
tekstu przepisu zapisanego na dysku w zbiorze tekstowym.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu g’¢wnego;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Konwersja danych. Lista przepis¢w z poprzedniej
wersji.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
ENTER - wybranie przepisu do konwersji;
ESC - powr¢t do menu DYSK;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Drukowanie.

Opcja s’u§y do okre¼lenia parametr¢w wydruku
na drukarce oraz do bezpo¼redniego wydruku jad’ospisu
i listy zakup¢w.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
- zmiana parametru;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu DYSK;
F5 - kalkulator kulinarny;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------


Katalogi danych.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu DYSK;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Katalog dysku.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
ENTER - przej¼cie do pod¼wietlonego katalogu;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu DYSK;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------


Inne opcje.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
- zmiana parametru;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu DYSK;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

WYJ˜CIE

Opcja umo§liwia poprawne powr¢cenie do systemu
operacyjnego komputera.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po menu;
ENTER, lewy klawisz myszy - wyb¢r pod¼wietlonej opcji;
T - opuszczenie programu;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu DYSK;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

KALKULATOR KULINARNY ver. 1.0

Budowa kalkulatora.

Kalkulator sk’ada si‘ z pi‘ciu element¢w: (od g¢ry)
wy¼wietlacza komunikat¢w, wy¼wietlacza liczb i wynik¢w,
klawiatury i dw¢ch list - produkt¢w i jednostek.
W polu komunikat¢w pojawia si‘ b‘d† ostrze§enia
o przekroczeniu zakres¢w liczbowych lub o pr¢bach wyko-
nania niedopuszczalnych dzia’a¤, wy¼wietlany b‘dzie wz¢r
zamiany jednostek oraz sygna’ 'M' - oznaczaj†cy, §e
w pami‘ci kalkulatora przechowywane s† dane.
W polu wy¼wietlacza pojawia si‘ b‘d† wybrane
z klawiatury cyfry oraz wyniki dzia’a¤. W pierwszej
kolumnie wy¼wietlacza b‘d† pokazywane znaki wykonywanych
operacji (+,-,*,/,=).
Pole klawiatury s’u§y do wystukiwania cyfr
na wy¼wietlaczu za pomoc† myszy. Nale§y pod¼wietli
wybran† cyfr‘ lub dzia’anie i nacisn† lewy klawisz
myszy. Wszystkie znaki z tego pola mo§na tak§e wprowa-
dza w zwyk’y spos¢b z klawiatury komputera.
Pole listy jednostek wy¼wietla elementy mi‘dzy
kt¢rymi mo§liwa b‘dzie zamiana jednostek.
Najwi‘ksze pole zawiera, zale§nie od wyboru, list‘
klas produkt¢w lub sk’adnik¢w. Do zaznaczonego na tej
li¼cie produktu odnosi si‘ b‘d† wszystkie operacje
zamiany jednostek.

--------------------------------------------------------

Zwyk’e operacje kalkulatora.

Dzia’ania arytmetyczne:
- - odejmowanie;
+ - dodawanie (Shift_=);
* - iloczyn (Shift_8);
/ - iloraz;
=, ENTER - wynik operacji;
S - zapami‘tanie aktualnie wy¼wietlanej liczby
w pami‘ci kalkulatora;
R - wy¼wietlenie zawarto¼ci pami‘ci kalkulatora;
E - kasowanie zawarto¼ci pami‘ci kalkulatora;
C, SPACE - kasowanie wy¼wietlacza;
0...9 - wprowadzanie liczb w postaci dziesi‘tnej;
. - klawisz przecinka cz‘¼ci u’amkowej;
ESC, prawy klawisz myszy - opuszczenie kalkulatora;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Przeliczanie jednostek.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po listach;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie listy o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
Ctrl_PageUp, Ctrl_PageDown - skok na pocz†tek/koniec
listy;
ENTER - zaznaczenie jednostki do przeliczania;
SPACE - zmiana listy klas produkt¢w/sk’adnik¢w;
ESC, prawy klawisz myszy - powr¢t do menu DYSK;

#SPIS TRE˜CI#

Przyk’ad.
Chc‘ znale¦ ile sztuk jab’ek zmie¼ci si‘ w szklance.
Pod¼wietlam pole 'Jab’ka' na li¼cie sk’adnik¢w i zazna-
czam odpowiednie jednostki: szklanka -> sztuka.
Wpisuj‘ liczb‘ 1 i naciskam ENTER. Wynikiem b‘dzie
liczba jab’ek ( ¼ci¼lej: jab’ek o wielko¼ci normowej )
mieszcz†cych si‘ w obj‘to¼ci 1 szklanki.
W przypadku okre¼lenia schematu przeliczania na:
sztuka -> szklanka i wpisaniu warto¼ci 1, obliczona
b‘dzie obj‘to¼ (cz‘¼ szklanki) jak† zajmie 1 jab’ko.

Przyk’ad.
Chc‘ znale¦ cen‘ 5 ’y§ek mleka.
Pod¼wietlam produkt 'Mleko', okre¼lam schemat:
’y§ka -> cena, wpisuj‘ liczb‘ 5 i naciskam ENTER.
Wynikiem operacji b‘dzie szukana warto¼ w z’otych.

--------------------------------------------------------

Komunikaty kalkulatora.

W czasie pracy z kalkulatorem w polu komunikat¢w mog†
pojawi si‘ nast‘puj†ce informacje:
'za du§a liczba' - w przypadku gdy wynik oblicze¤
b‘dzie liczb† spoza zakresu, czyli gdy przekroczy
warto¼ 999.999.999.999.999;
'dziel. przez zero' - przy pr¢bie wykonania
niedopuszczalnego dzia’ania, np. dzielenia przez zero.

--------------------------------------------------------


POMOC

klawisze kursora: g¢ra, d¢’, lewo, prawo - poruszanie
si‘ po tek¼cie;
ENTER - wyja¼nienie pod¼wietlonego poj‘cia;
PageUp, PageDown - przesuni‘cie tekstu o stron‘
w g¢r‘/d¢’;
ESC, prawy klawisz myszy - opuszczenie opcji;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

KOMUNIKATY O B¶DACH I INNE

Opuszczenie okna z komunikatem o b’‘dzie - klawisz ESC.
"Brak przepis¢w o zadanych kryteriach" - komunikat
oznacza, §e w bazie danych nie ma poszukiwanych
przepis¢w, nale§y z’agodzi warunki ograniczaj†ce
lub rozbudowa baz‘ danych;
"Brak produkt¢w o zadanych kryteriach" - w bazie
danych nie ma poszukiwanych produkt¢w, nale§y z’a-
godzi warunki ograniczaj†ce lub rozbudowa baz‘
danych;
"Zbi¢r produkt¢w by’ zmieniany. Zapisa (T/N)"
- w trakcie ko¤czenia pracy program przypomina
o niezapisanych na dysku danych z bazy przepis¢w,
udzielenie odpowiedzi 'T' umo§liwi automatyczne
nagranie danych, 'N' oznacza utrat‘ tylko nowo
dodanych lub poprawianych danych.
"Zbi¢r przepis¢w by’ zmieniany. Zapisa (T/N)"
- Jak wy§ej, dotyczy bazy produkt¢w;
"Taki przepis ju§ istnieje! Do’†czy mimo wszystko?
(T/N)"
- pr¢ba dodania przepisu o nazwie istniej†cej ju§
w bazie danych;
"Taki produkt ju§ istnieje! Do’†czy mimo wszystko?
(T/N)"
- pr¢ba dodania produktu o nazwie istniej†cej ju§
w bazie danych;
"Usun† przepis ... ? (T/N)" program pyta
o potwierdzenie wykonania operacji kasowania prze-
pisu z bazy danych, odpowied¦ 'N' - anulowanie
operacji;
"Usun† produkt ... ? (T/N)" - program pyta
o potwierdzenie wykonania operacji kasowania
produktu z bazy danych, odpowied¦ 'N' - anulowanie
operacji;
"Brak jad’ospisu. Utworzy (T/N)" - nie mo§na przegl†da
nie istniej†cego jad’ospisu, program pyta czy ma
w zwi†zku z tym utworzy nowy jad’ospis;
"Jad’ospis ju§ istnieje. Utworzy nowy (T/N)"
- utworzenie nowego jad’ospisu jest mo§liwe po
skasowaniu poprzedniego, 'N' - anulowanie operacji
i zachowanie starego jad’ospisu;
"Skomplikowane warunki ograniczaj†ce.
Jad’ospis nie zostanie utworzony." - automatyczne
tworzenie jad’ospisu nie przynios’o rezultatu,
nale§y z’agodzi warunki ograniczaj†ce lub
rozbudowa baz‘ danych;

Komunikaty o b’‘dach dyskowych:
"Nie znaleziono zbioru ????????.???" w odpowiednim
katalogu nie znaleziono zbioro o nazwie
????????.???;
"Nie znaleziono ¼cie§ki" - na dysku nie ma podanego
katalogu;
"Z’y numer dysku" - odwo’anie do nieistniej†cej
stacji dysk¢w;
"B’†d odczytu z dysku" - fizyczne lub inne uszkodzenie
dysku uniemo§liwiaj†ce odczyt;
"B’†d zapisu na dysk" - brak miejsca na dysku, lub
inne uszkodzenie aktualnie zapisywanego zbioru;
"Dysk jest zabezpieczony" - pr¢ba zapisu danych
na zabezpieczonej dyskietce;
"Nieznane urz†dzenie"
"Stacja dysk¢w nie gotowa" - brak dyskietki
w stacji dysk¢w;
"Sektor nie znaleziony"
"B’†d fizyczny urz†dzenia"
"B’†d wej¼cia-wyj¼cia" - b’†d operacji dyskowych;

Komunikaty o b’‘dach wsp¢’pracy z drukark†:
"Sprawd¦ drukark‘. Powt¢rzy drukowanie ? (T/N)"
- drukarka nie w’†czona lub nie gotowa do pracy;
"B’†d przeterminowania. Spr¢bowa” jeszcze raz ? (T/N)"
- drukowanie przerwane z winy drukarki
(brak papieru, not ready);

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

S¶OWNIK

<- - (Backspace) Znak, znajduj†cy si‘ w prawym
g¢rnym rogu ka§dej klawiatury. Zazwyczaj wy-
korzystywany do kasowania znaku znajduj†cego
si‘ przed kursorem.
Baza danych - Zbi¢r plik¢w zawieraj†cych dane o przepi-
sach lub produktach.
ENTER - Klawisz znajduj†cy si‘ w prawej cze¼ci
klawiatury. Zazwyczaj wykorzystywany
do potwierdzania wykonania operacji.
ESC - Klawisz znajduj†cy si‘ w lewym g¢rnym rogu
klawiatury. Zazwyczaj wykorzystywany do
anulowania dzia’a¤.
Katalog - Nazwa wydzielonego obszaru dysku zawieraj†ce-
go dowolne pliki, np. pliki z programem.
Klasa - Zbi¢r element¢w (nie myli ze zbiorem dysko-
wym).
Klawisze kursora - Klawisze wydzielone w specjalnym
bloku, lub dost‘pne na klawiaturze numerycz-
nej po w’†czeniu NumLock. Oznaczone strza’ka-
mi w czterech kierunkach. Zazwyczaj s’u§† do
przemieszczania si‘ po menu, listach itp.
Kombinacja klawiszy - R¢wnoczesne naci¼ni‘cie kilku kla-
wiszy. W tek¼cie poszczeg¢lne klawisze
oddzielone s† znakiem '_'.
Kompresja tekstu - Zmniejszenie obj‘to¼ci danych teksto-
wych specjalnymi metodami ( zajmuj† mniej
miejsca na dysku).
Lista - Grupa element¢w, najcz‘¼ciej powi†zanych
mi‘dzy sob† w spos¢b umo§liwiaj†cy ich
przegl†danie. Najcz‘¼ciej wy¼wietlana
w pozycji pionowej.
Menu - Lista dost‘pnych opcji w programie.
Okno - Wydzielony obszar ekranu, w kt¢rym wykonywane
s† aktualne operacje, zazwyczaj prostok†tny,
z cieniem rzucanym na t’o.
Plik - Zapisany fragment dysku posiadaj†cy w’asn†
nazw‘, zazwyczaj grupuj†cy pewien rodzaj
danych.
Pod¼wietlenie opcji - Zmiana koloru nazwy opcji, zazwy-
czaj po’†czona ze zmian† koloru jej t’a.
Pole edycyjne - Ograniczony obszar w kt¢rym mo§na wpisy-
wa dane, najcz‘¼ciej tekstowe.
SPACE - Najd’u§szy klawisz, umieszczony u do’u
klawiatury.
System operacyjny - System zarzadzaj†cy prac† komputera,
uruchamiany jako pierwszy program po w’†cze-
niu zasialania.
˜cie§ka dost‘pu - Po’†czone nazwy katalog¢w, okre¼laj†ce
w kt¢rym miejscu dysku znajduje si‘ dany
plik.
Wybranie opcji - Pod¼wietlenie opcji i/lub naci¼ni‘cie
klawisza ENTER.
Zbi¢r - Patrz: plik.

--------------------------------------------------------

Wprowadzenie katalogu.

Sk’adnia ¼cie§ki dost‘pu do zbioru jest nast‘puj†ca.
Na pierwszym miejscu nale§y poda oznaczenie stacji
dysk¢w ( A, B, C, D,... ), nast‘pnie separator ':'
i dopiero w’a¼ciw† nazw‘ katalogu.
Po wpisaniu katalogu nale§y nacisn† ENTER.

Uwaga: Nie trzeba podawa nazwy zbioru na ko¤cu ¼cie§ki
dost‘pu.

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Lista produkt¢w zawartych w klasie.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp - przesuni‘cie si‘ o stron‘ w g¢r‘;
PageDown - przesuni‘cie si‘ o stron‘ w d¢’;
Ctrl_PageUp - skok na pocz†tek listy;
Ctrl_PageDown - skok na koniec listy;
ESC, prawy klawisz myszy - opuszczenie listy i powr¢t
do poprzedniej opcji;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Podanego zbioru nie ma na dysku lub podano b’‘dn†
¼cie§k‘ dost‘pu.
ENTER - wyb¢r opcji alternatywnej;
ESC - wycofanie si‘ z opcji;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------

Aktualizacja cen produkt¢w.

klawisze kursora: g¢ra, d¢’ - poruszanie si‘ po li¼cie;
PageUp - przesuni‘cie si‘ o stron‘ w g¢r‘;
PageDown - przesuni‘cie si‘ o stron‘ w d¢’;
Ctrl_PageUp - skok na pocz†tek listy;
Ctrl_PageDown - skok na koniec listy;
ENTER - wprowadzenie nowej ceny ( koniec
wprowadzania - ENTER );
ESC, prawy klawisz myszy - opuszczenie listy i powr¢t
do poprzedniego menu;
F5 - #kalkulator kulinarny#;

#SPIS TRE˜CI#

--------------------------------------------------------¼¼¼¼¼¼¼¼
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • qualintaka.pev.pl
  •