Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
<-
Pasikonik
Lista
potraw z grupy: Domowy wyrób wódek
Porterówka
->
PieprzowkaZestaw na 1 litr wodki o mocy
40ż.20 ziaren pieprzu czarnego,1 lyzeczka cukru,1 l wodki czystej o
mocy 40ż.1. Do butelki z wodka wrzucic pieprz, wymieszac, butelke
szczelnie zakorkowac.Macerowac 2-3 tygodnie. Nastepnie plyn zlac znad
pieprzu.2. Lyzeczke cukru wsypac do rondelka. Podgrzac, az cukier sie
zbrazowi. Nastepnie zdjac z ognia, zalac niewielka iloscia wody i mieszac do
rozpuszczeniacukru. Ponownie zagotowac i odparowac do objetosci 1 lyzeczki.
Po ostudzeniudodac do wodki.3. Wodke wymieszac i przed spozyciem
odstawic na 2-3 dni.- Chcac sporzadzic pieprzowke bardziej ostra, powinnismy
dodac nieco wiecejpieprzu lub uzyc wodki o mocy 45ż.¬ródło:
Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona
26.From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
MM