ďťż

Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi


tłuszcze
Dodaj
Strona startowa

TŁUSZCZE
Tłuszcze to grupa pokarmowa o najwyższej kaloryczności mająca do
spełnienia w organizmie kilka istotnych zadań:
dostarcza energii
jest nośnikiem substancji rozpuszczalnych w tłuszczach (m.in. niektóre
witaminy)
pobudza wchłanianie witaminy D
wspomaga magazynowanie wapnia w kościach i zębach
jest niezbędna przy przekształcaniu karotenu w witaminę A
Wszystkie tłuszcze zbudowane są w tych samych kwasów tłuszczowych. Te z
kolei dzielimy na:
nasycone
nienasycone
Z punktu widzenia diety szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe nienasycone.
Występują przede wszystkim w olejach roślinnych oraz rybach. Powinny
stanowić przynajmniej 2/3 wszystkich spożywanych tłuszczów.
Zalecane dzienne spożycie tłuszczu generalnie nie powinno przekraczać 30%
całkowitej dziennej liczby kalorii. Ale kulturysta nie powinien zbliżać
się do granic tego przedziału - czyli do 0, jak i powyżej 30% spożycia
tłuszczu. Tłuszcz jest o wiele ważniejszy dla produkcji hormonów i
integralności komórek niż dla zapewnienia energii podczas treningu.
Oczywiście organizm może zmagazynować około 70 tysięcy kalorii w postaci
tłuszczu, ale podczas intensywnych ćwiczeń kulturystycznych zużywa się
niewielka liczba kalorii pochodzących z tłuszczu. Z kolei podczas
spoczynku organizm zużywa aż 80 - 85% kalorii pochodzących z tłuszczu, ale
wówczas całkowita liczba spalanych kalorii jest znacznie mniejsza.
zaledwie 1 - 2% całkowitej liczby kalorii pochodzących z tłuszczu
wystarcza do zapewnienia organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Niestety, przy tak niskim spożyciu mogą się pojawić inne problemy. Dieta
ekstremalnie uboga w tłuszcz może zmniejszać produkcję testosteronu, a
zatem zwalniać metabolizm i rozwój mięśni. Z kolei jeśli jemy zbyt dużo
tłuszczu, robimy to kosztem węglowodanów i białek, które są ważniejsze dla
rozwoju beztłuszczowej masy ciała niż tłuszcz. Ponadto tłuszcz zwalnia
tępo opróżniania żołądka, co z kolei zmniejsza prędkość trawienia i
wchłaniania pozostałych składników odżywczych.
Nie wszystkie tłuszcze są sobie równe. W gruncie rzeczy wiele produkowanej
dziś żywności zawiera tłuszcze, których organizm nie umie właściwie się
pozbyć, jak np. kwasy tłuszczowe trans czy substytuty tłuszczu. Inne
tłuszcze, jak np. jednonienasycone wzbudziły nadzieje jako substancje
chroniące przed chorobami układu krążenia i pewnymi nowotworami.
TŁUSZCZE DZIELIMY NA:
Dobre:


Wielonienasycone
Jednonienasycone
Nienasycone
Fosfolipidy
Lecytyna
Trójglicerydy o średnich łańcuchach


Złe:


Nasycone


Bardzo złe:


sterole
tłuszcze
Zapotrzebowanie na tłuszcz w ciągu dnia to ok. 1 g na 1 kg wagi ciała, a
25-35% energii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów.
Należy przy tym zwrócić uwagę na to, iż organizm nie może otrzymywać
znacznie więcej energii niż jest w stanie wydatkować. Prowadzi to do
zachwiania równowagi żywieniowej i w prostej linii do odkładania się
tłuszczu w postaci tkanki tłuszczowej.
Prawidłowe trawienie tłuszczów przebiega w obecności wystarczającej ilości
węglowodanów.
Ich brak lub niedostatek jest powodem niecałkowitego spalania tłuszczów i
odkładanie się ich.
Niedziela
26 października 2003
11:58:52

Strona główna
Odżywianie
Trening
Indywidualności
Odżywki
Sterydy
Odpoczynek
Galeria
Fitneski
Forum
Linki
Księga go¶ci
Programowanie
Reklama
Kontakt



BANER

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • qualintaka.pev.pl
  •