Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi


Zupa chrzanowa


70 dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu szynki, 1 korzeń chrzanu (15
dag), 1 cebula, 2 łyżki m±ki, sok z 1 cytryny, 1 szklanka kwa¶nej ¶mietany, 5 jajek na
twardo, 1 listek laurowy, 5 ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz
mielony.

Do garnka wlać 2,5 l wody, wrzucić listek, ziele i pieprz. Cebulę obrać i włożyć do
wody z przyprawami. Zagotować. Dodać kiełbasę i gotować 1 godz. na małym ogniu.
Następnie wyj±ć kiełbasę z wywaru. Chrzan obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do
jarzyn, dodać do wrz±cego wywaru i gotować 5 - 10 min. Następnie wywar
przecedzić. M±kę rozmieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Po
zdjęciu z ognia doprawić sokiem z cytryny, wlać ¶mietanę i zamieszać. Zupa zaraz po
ugotowaniu powinna mieć ostry smak chrzanowy. Po odstawieniu garnka, zapach
chrzanu stopniowo się ulatnia i smak zupy staje się łagodniejszy. Jajka obrać ze
skorupek i drobno posiekać. Zupę podawać posypan± drobno pokrojonym jajkiem, z
biał± kiełbas± pokrojon± w półplasterki lub paseczki. Doprawić sol± i pieprzem.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • qualintaka.pev.pl
  •