Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
Czosnkowy kurczak
Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 2-3 osób
Ocena: 8/10
Składniki:
2 całe piersi kurczaka (ok. 400 g)
4 cebulki dymki posiekane
1 łyżeczka imbiru posiekanego
6 z±bków czosnku posiekanego lub wyci¶niętego
1 łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
1 białko
1 łyżka m±ki kukurydzianej
1 łyżka wina ryżowego
Sos:
1 łyżeczka sambal oelek (lub wiecej gdy chcemy potrawę ostrzejsz±)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka m±ki kukurydzianej
2 łyżeczki octu winnego
1 łyżka wody
2 łyżki wina ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Poci±ć kurczaka w 1,5 cm kostkę. W małej miseczce ubić lekko białko, dodać pozostałe składniki marynaty. Dodać kurczaka, wymieszać, tak aby marynata pokryła wszystkie kawałki. Pozostawić na 30 min.
W międzyczasie poci±ć cebulki, imbir i czosnek. Wymieszać wszystkie składniki sosu.
Rozgrzać wok, wlać 1 łyżki oleju i podsmażyć połowę kurczaka aż zmieni kolor. Wlać ponownie łyżkę oleju usmażyć pozostałego kurczaka. Wyj±ć mięso i ods±czyć z nadmieru oleju.
Na 1 łyżce oleju podsmażyć przez 30 sekund cebulki, imbir i czosnek. Dodać kurczaka oraz sos. Smażyć, ci±gle mieszaj±c aż sos zgęstnieje. Wył±czyć płomień i dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Podawać z ryżem.