Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
Kurczak Generała Tso
Czas przygotowania: 1 godz
Proporcje: dla 2-3 osób
Ocena:
Facet który zamie¶cił ten przepis w Internecie twierdzi, że jest to najlepsza potrawa z kurczaka, jak± jadł w centralnym Ohio i chyba miał rację. Ja do wykonania tej potrawy użyłem 4 udek. Ciasto z m±ki ryżowej jest bardziej chrupi±ce, osobi¶cie polecam!
Składniki:
0,5 kg ciemnego mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki
1 cebula dymka (czę¶ć biała i zielona) posiekana
2-3 małe papryczki chilli posiekane
olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 jajko
1/2 szklanki m±ki kukurydzianej lub ryżowej
Sos:
1 łyżka m±ki kukurydzianej
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
1 łyżka wody
1 z±bek czosnku wyci¶niętego przez praskę
1 cm korzenia imbiru wyci¶niętego lub drobno posiekanego
3 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka białego octu
1 łyżka wina ryżowego
1/2 szklanki gor±cego bulionu kurzego
1/3 łyżeczka glutasoli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wymieszać składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do lodówki. Posiekać dymkę i chili.
Wymieszać składniki ciasta, włożyć kurczaka wymieszać aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa.
Smażyć kurczaka w 2 porcjach w gor±cym oleju na chrupi±co (kawałki wkładaj do oleju pojedynczo, zapobienie to ich sklejaniu). Osaczyć z oleju na papierowym ręczniku.
W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Smażyć krótko dymkę i papryczki. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszaj±c gotować aż zgęstnieje, dodać kurczaka, wymieszać. Serwować natychmiast, żeby kurczak nie stracił chrupko¶ci.