Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi


MENU:

KULINARNE PRZYGODY Z ERYKIEM (18)



KUCHNIA I ASTROLOGIA

RAK (Cancer) 22.06.-22.07., wizerunek: krab, haslo: czuje
Rakiem wlada Ksiezyc, co powoduje,ze jest on ogromnie wrazliwy. Czesto zamyka
sie w sobie, bywa samotnikiem, nawet egocentrykiem. Jego wrazliwosc dotyczy
zarowno opinii o nim otoczenia, ktora sie ogromnie przejmuje, jak i spraw
innych ludzi, dla ktorych ma sporo cierpliwosci i przyjaznych uczuc. Potrafi
byc naprawde oddanym przyjacielem.
Astrologia uwaza za wskazane dla Raka: kapuste, ogorki, endywie, salate,
pieczarki, rzezuche, dynie, orzechy, a z przypraw: rozmaryn i portulake.
Zwiazane z Rakiem zwierzeta to: kot, zajac, nietoperz, slowik, zaba, krab
oraz wszystkie stworzenia. Przepis na zabie udka darujemy sobie, a ze
stworzen plywajacych lansuje dla Raka tunczyka.
Szczesliwy dzien Raka to poniedzialek, nieszczesliwy - sobota.
Obrusy i serwetki powinny byc biale lub jasnoniebieskie (szczesliwe
kolory
Raka), przy wiekszych uroczystosciach - duzo srebra, metalu Raka, a jako
ozdoba stolu fiolki i irysy.
Szczesliwe liczby Raka to 2,12,72. Talizmany Raka to: hiacynt, jaspis,
krysztal gorski, masa perlowa.
Rak zwiazany jest ze Szkocja, Holandia, i Chinami. Jego miasta to: Algier,
Tunis, Amsterdam, Mediolan, Nowy Jork (patrz przepis).
Slawne Raki: Chagall, Modigliani, Schubert, Czajkowski, Proust, Rembrandt,
Kochanowski, Matejko.

OGORKOWE LODKI Z TUNCZYKIEM

1 ogorek-waz, 4 ugotowane jajka na twardo, puszka tunczyka w oliwie, 2
pomidory, salata, sloiczek majonezu, pol cytryny, po lyzeczce koperku,
szczypiorku i natki pietruszki, sol, pieprz.

Ogorek myjemy (nie obieramy!) i kroimy wzdluz na pol. Ostra lyzeczka
wybieramy troche miazszu, zeby powstaly swego rodzaju lodki. Miazsz siekamy,
dodajemy do rozdrobnionego tunczyka, posiekanych drobno 2 jajka i
zieleninke.
Mieszamy z majonezem (pozostawiajac 2-3 lyzki do dekoracji), doprawiamy
sokiem z cytryny, sola, pieprzem. Kroimy przygotowane ogorkowe lodki na pol,
napelniamy je farszem z "ogorka" i ukladamy na umytych i wysuszonych listkach
salaty. Wokol kladziemy polowki pozostalych jajek i pomidorow, ktore
ozdabiamy pozostawionym majonezem.

SMACZNEGO ZYCZY WASZ ERYK!

Literatura: Alina Fedak, Kuchnia w kregu Zodiaku, Wyd. Migo



MENU:


Korespondencje prosimy kierowac na konto redakcji
PERYT-PRESS (redakcja@peryt.waw.pl) z dopiskiem ERYK
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • qualintaka.pev.pl
  •