ďťż

Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi


witaminy
Dodaj
Strona startowa



Witaminy - Minerały


Witaminy są to związki egzogenne (muszą być dostarczone) i spełniające w
organizmie rolę regulatorów (biokatalizatorów).
Są to związki organiczne wytworzone przez żywe komórki roślinne. Bardzo
niewielkie ilości witamin mogą być produkowane w organizmach niektórych
zwierząt ze składników roślinnych, dostarczanych w pokarmie. Skład
pierwiastkowy tych związków jest zróżnicowany. Oprócz atomów węgla,
wodoru, tlenu i azotu może występować fosfor, siarka, chlor, kobalt.
Witaminy stanowią bardzo ważną grupę związków potrzebnych do prawidłowego
przebiegu wielu czynności życiowych organizmu. Ilości koniecznych dawek
witamin są na ogół bardzo małe. Urozmaicone pożywienie zazwyczaj zapewnia
potrzebne ilości witamin, co pozwala na normalne funkcjonowanie organizmu.
Brak witamin powoduje awitaminozę, która jest przyczyną wielu dotkliwych
zmian chorobowych.
W przypadku niedostatecznej ilości witamin występuje hipowitaminoza,
której skutki są mało widoczne, lecz bardzo groźne dla zdrowia.
Niekorzystny jest także nadmiar witamin, który może doprowadzić do
hiperwitaminozy.
Witaminy są zaliczane do biokatalizatorów. Ułatwiają one bądź
przyspieszają reakcje chemiczne, nie biorąc w nich bezpośredniego udziału.

Ze względu na rozpuszczalność rozróżniamy :
- witaminy rozpuszczalne w wodzie (np.C,B1,B2).
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (D,A,E,K).


Składniki mineralne odgrywają ważną rolę w regulowaniu wszystkich reakcji
w naszym organizmie. Decydują o stałości składu chemicznego oraz utrzymują
właściwe pH każdej komórki żywego organizmu.
Ze względu na znaczną rozpiętość poszczególnych składników mineralnych,
dzielimy je na makroelementy i mikroelementy. Podział ten jest powszechnie
stosowany.
Do niezbędnych organizmowi makroelementów należą :
- fosfor - składnik kości, bierze udział w przemianach energetycznych.
Przyjmujemy 700-900 mg
- magnez - bierze udział w syntezie białek i przy skurczach włókien
mięśniowych. Przyjmujemy 300-370 mg
- wapń - odpowiedzialny za skurcze włókien mięśniowych, reguluje pracę
sera, zmacnia kości. Przyjmujemy ok. 900 mg
- potas - odpowiedzialny za skurcze włókien mięśniowych, bierze udział w
syntezie glukozy i glikogenu oraz przy tworzeniu białek. Przyjmujemy ok.
3500 mg
- siarka - katalizator enzymów, odtruwa organizm.
- węgiel, tlen, wodór, azot, sód, chlor, siarka.
Na te minerały dzienne zapotrzebowanie wynosi 100mg.
Mikroelementy :
- żelazo, jod, fluor, miedź, cynk, chrom, wanad, molibden, mangan, krzem,
cyna, selen, kobalt.
Występują one w organizmie w niewielkich ilościach śladowych.
Składniki mineralne znajdują się w postaci związków zarówno
nieorganicznych (fosforanów, siarczanów, węglanów metali), jak i
organicznych. Źródłem składników mineralnych są różne produkty żywnościowe
pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz woda i sól kuchenna. Zawartość
ich jest bardzo zróżnicowana.
Oto podstawowe źródła wybranych pierwiastków :
Wapń - mleko, sery, ciemnozielone jarzyny, jarzyny suszone
Fosfor - mleko, sery, mięso, drób, ziarna zbóż
Żelazo - jaja, chude mięso, warzywa, ziarna zbóż, zielone liście jarzyn
Chrom - tłuszcze, oleje roślinne, mięso

Góra

Niedziela
26 października 2003
12:00:08

Strona główna
Odżywianie
Trening
Indywidualności
Odżywki
Sterydy
Odpoczynek
Galeria
Fitneski
Forum
Linki
Księga go¶ci
Programowanie
Reklama
Kontakt



BANER

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • qualintaka.pev.pl
  •