ďťż

Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi


Babka kakaowa

Składniki:

kostka masła szklanka cukru
5 jaj
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 łyżki kakao tłuszcz
bułka tarta lub specjalny pergamin do formy

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jaju, a następnie niewielkimi porcjami dosypuj

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Tak uzyskane ciasto przełóż do formy - najlepsza będzie ozdobna średniej
wielkości do babki lub zwykła prostokątna.

Piecz około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C. Przed wyjęciem sprawdź zaostrzonym patyczkiem, czy ciasto jest już
gotowe (patyczek powinien być suchy).


Jeśli marzy Ci się ciasto o strukturze marmurkowej, dodaj i wymieszaj kakao tylko z częścią masy, a potem bardzo delikatnie połącz
ją z resztą ciasta.


A może wolisz tort? Ciasto trzeba wtedy upiec w okrąglej tortownicy, przekroić w poprzek na 2 lub 3 krążki, inaczej zwane blatami,
nasączyć osłodzona kawa i przełożyć masa śmietankowa, kawowa, orzechowa lub czekoladowa.


























































  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • qualintaka.pev.pl
  •