Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
Babka PIEGUSEK
Składniki:
ciasto:
po 20 dag: m±ki pszennej i ziemniaczanej
20 dag masła
25 dag cukru
4 jaja
25 dag maku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
aromat migdałowy
polewa:
białko
10 dag cukru pudru
sok z pół cytryny
do dekoracji: mak jasny i niebieski
Masło utrzyj na puszyst± masę i ucieraj dalej, dodaj±c stopniowo jaja (po jednym), potem cukier i wymieszane z proszkiem do
pieczenia obie m±ki. Do masy wlej teraz mleko i wsyp suchy mak. Ciasto starannie wymieszaj i włóż do formy wysmarowanej
tłuszczem i wysypanej bułk± tart±. Wstaw do ¶rednio nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut.
Przygotuj polewę: białko i cukier puder utrzyj do biało¶ci, pod koniec ucierania dodaj sok z cytryny.
Kiedy babka się upiecze i przestygnie, delikatnie wyjmij j± z formy, oblej polew±, a następnie fantazyjnie obsyp makiem.