Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
Babka muślinowa
Składniki:
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (10 dag)
3/4 szklanki cukru (15 dag)
5 jaj
pół cytryny
1/4 szklanki cukru pudru (5 dag)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki rodzynek
szczypta soli
do przygotowania formy:
łyżka margaryny
łyżka bułki tartej
lukier:
półtorej szklanki cukru
pół łyżeczki białego octu winnego
łyżka rumu
Oddziel żółtka od białek. Cytrynę wyszoruj, osusz, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Żółtka zmiksuj z cukrem, dodając pod koniec
miksowania sok i skórkę z cytryny. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą i (ciągle mieszając) porcjami dodawaj do
masy żółtkowej.
Rodzynki umyj, osusz, włóż do ciasta i starannie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder, i
delikatnie wymieszaj z ciastem.
Formę wysmaruj margaryną, wysyp bułką tartą i napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piecz babkę około 45 minut w piekarniku
nagrzanym do temperatury 175°C.
Przygotuj lukier: cukier rozpuść w połowie szklanki gorącej wody, wlej ocet i zagotuj. Następnie garnek z syropem wstaw do naczynia
z zimną wodą i jeszcze ciepły syrop ucieraj dotąd, aż zbieleje. Pod koniec ucierania wlej rum.
Ostudzoną babkę pokryj lukrem i odstaw, aby lukier zastygł.