ďťż

Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi


Babka szafranowa

Składniki:

ciasto:
50 dag mąki
15 dag cukru
15 dag masła

15 żółtek i 2 białka
półtorej szklanki mleka
5 dag drożdży
sól

2 dag migdałów
pół laski wanilii
10 dag rodzynek
szczypta szafranu
50 ml spirytusu

polewa mleczno-waniliowa:
szklanka cukru
pół szklanki mleka
Cukier wanilinowy WINIARY

3 dag masła
do dekoracji:
kolorowa posypka


Szafran na dwa dni przed pieczeniem namocz w spirytusie i odstaw.

Szklankę mleka zagotuj, zalej nim połowę mąki, całość przestudź, po czym wyrób tak, by nie było grudek. Drożdże rozpuść w
pozostałym mleku i wlej do uprzednio zaparzonej mąki. Rozczyn wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Żółtka utrzyj z cukrem na parze
do białości, a masło rozpuść. Gdy rozczyn podrośnie, dodaj do niego żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli.

Starannie wyrób ciasto. Pod koniec wsyp posiekane migdały, drobniutko pokrojoną wanilię i rodzynki, a także wlej spirytus z
szafranem.

Następnie ubij sztywną pianę z 2 białek i wymieszaj ją przygotowanym z ciastem. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Napełnij

ją do połowy wysokości ciastem i znów odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, wstaw je do średnio gorącego
piekarnika i piecz około 50 minut.

Przygotuj polewę: cały czas mieszając, gotuj wszystkie składniki na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje.


Po upieczeniu i wystygnięciu babkę wyjmij z formy, polej ciepłą polewą, wierzch udekoruj kolorową posypką.





































  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • qualintaka.pev.pl
  •