Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
Babka szafranowa
Składniki:
ciasto:
50 dag mąki
15 dag cukru
15 dag masła
15 żółtek i 2 białka
półtorej szklanki mleka
5 dag drożdży
sól
2 dag migdałów
pół laski wanilii
10 dag rodzynek
szczypta szafranu
50 ml spirytusu
polewa mleczno-waniliowa:
szklanka cukru
pół szklanki mleka
Cukier wanilinowy WINIARY
3 dag masła
do dekoracji:
kolorowa posypka
Szafran na dwa dni przed pieczeniem namocz w spirytusie i odstaw.
Szklankę mleka zagotuj, zalej nim połowę mąki, całość przestudź, po czym wyrób tak, by nie było grudek. Drożdże rozpuść w
pozostałym mleku i wlej do uprzednio zaparzonej mąki. Rozczyn wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Żółtka utrzyj z cukrem na parze
do białości, a masło rozpuść. Gdy rozczyn podrośnie, dodaj do niego żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli.
Starannie wyrób ciasto. Pod koniec wsyp posiekane migdały, drobniutko pokrojoną wanilię i rodzynki, a także wlej spirytus z
szafranem.
Następnie ubij sztywną pianę z 2 białek i wymieszaj ją przygotowanym z ciastem. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Napełnij
ją do połowy wysokości ciastem i znów odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, wstaw je do średnio gorącego
piekarnika i piecz około 50 minut.
Przygotuj polewę: cały czas mieszając, gotuj wszystkie składniki na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje.
Po upieczeniu i wystygnięciu babkę wyjmij z formy, polej ciepłą polewą, wierzch udekoruj kolorową posypką.