ďťż

Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi


Babka wspaniała

Składniki:

ciasto:
50 dag mąki
15 dag cukru
20 dag masła

7 żółtek
szklanka mleka
4 dag drożdży
50 ml rumu

5 dag migdałów
10 dag rodzynek
Cukier wanilinowy WINIARY
5 dag smażonej skórki
pomarańczowej

szczypta soli
polewa:
białko
20 dag cukru pudru

aromat rumowy
do dekoracji:
posypka czekoladowa


Rodzynki opłucz, odcedź i zalej rumem. Pół szklanki mleka zagotuj i zalej nim 3/4 szklanki mąki, wystudź. Drożdże rozpuść w
niewielkiej ilości mleka i wymieszaj z zaparzoną mąką, po czym odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym
do białości. Gdy rozczyn podrośnie, dodaj żółtka, pozostałą mąkę, szczyptę soli, rozpuszczone masło i resztę mleka oraz rum, w
którym moczyły się rodzynki. Całość starannie wyrób. Na końcu wrzuć bakalie.


Ciastem napełnij do połowy wysokości formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tak
przygotowaną babkę piecz w średnio gorącym piekarniku około 50 minut.

Przygotuj polewę: białko z cukrem pudrem utrzyj do białości, pod koniec dodaj kilka kropli aromatu rumowego.


Upieczoną i wystudzoną babkę wyjmij z formy i oblej polewą, ozdób posypką czekoladową.










































  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • qualintaka.pev.pl
  •