Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
Babka wspaniała
Składniki:
ciasto:
50 dag mąki
15 dag cukru
20 dag masła
7 żółtek
szklanka mleka
4 dag drożdży
50 ml rumu
5 dag migdałów
10 dag rodzynek
Cukier wanilinowy WINIARY
5 dag smażonej skórki
pomarańczowej
szczypta soli
polewa:
białko
20 dag cukru pudru
aromat rumowy
do dekoracji:
posypka czekoladowa
Rodzynki opłucz, odcedź i zalej rumem. Pół szklanki mleka zagotuj i zalej nim 3/4 szklanki mąki, wystudź. Drożdże rozpuść w
niewielkiej ilości mleka i wymieszaj z zaparzoną mąką, po czym odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym
do białości. Gdy rozczyn podrośnie, dodaj żółtka, pozostałą mąkę, szczyptę soli, rozpuszczone masło i resztę mleka oraz rum, w
którym moczyły się rodzynki. Całość starannie wyrób. Na końcu wrzuć bakalie.
Ciastem napełnij do połowy wysokości formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tak
przygotowaną babkę piecz w średnio gorącym piekarniku około 50 minut.
Przygotuj polewę: białko z cukrem pudrem utrzyj do białości, pod koniec dodaj kilka kropli aromatu rumowego.
Upieczoną i wystudzoną babkę wyjmij z formy i oblej polewą, ozdób posypką czekoladową.