Blog literacki, portal erotyczny - seks i humor nie z tej ziemi
Babka na skromn± kieszeń
Składniki:
ciasto:
60 dag m±ki
12,5 dag cukru
łyżka oliwy
2 żółtka i 2 jaja
szklanka mleka
3 dag drożdży
aromat cytrynowy
szczypta soli
do dekoracji: cukier puder
Drożdże rozpu¶ć w mleku, dodaj 15 dag m±ki, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. 2 żółtka i 2 całe jaja utrzyj z cukrem. Resztę m±ki
wysyp na stolnicę, ręk± zrób niewielki dołek i wlej rozczyn oraz utarte z cukrem jaja. Cało¶ć wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze
się poł±cz±. Wtedy dodaj oliwę, aromat cytrynowy i sól i dalej wyrabiaj.
Starannie wyrobione już ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do podro¶nięcia, a następnie przełóż do dużej formy wysmarowanej
tłuszczem i posypanej m±k±. Wstaw do ¶rednio gor±cego piekarnika. Piecz około 45 minut.
Po wyjęciu i ostygnięciu babkę posyp cukrem pudrem.